środek karny - art. 49 ust. 1 kodeksu karnego

• Autor wątku Autor wątku ddpp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

ddpp

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Oto mój przypadek :
Sąd uznał mnie za winnego przestępstwa gospodarczego. Odstąpił jednak od wymierzania kary. Jednocześnie zastosował środek karny w postaci konieczności zapłaty grzywny na cel społczny.

Mam pytanie odnośnie tego wyroku :
- otóż w wielu przepisach prawnych mówi się, ze zawodu nie mogą wykonywać osoby, które zostały skazane prawomocnym wyrokiem za to przestępstwo. Czy ja mogę wykonywać po takim wyroku taki zawód czy nie ??
- czy środek karny jest też wpisywany w KRK czy też będę miał czystą kartotekę ??

Jest to wyrok skazujący,który trafi do KRK.

Witam,
przypadek jak wyżej, tylko: jakiej należy udzielić odpowiedzi na konkretnie sformułowane pytanie: czy kiedykolwiek był pan karany w postępowaniu sądowym? Sąd odstąpił od wymierzenia kary, zastosował środek karny - świadczenie pieniężne na rzecz Domu Dziecka.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź brzmi: Tak, byłem karany. Należy jednak wziąć pod uwagę, że w przypadku gdy sąd odstępuje od wymierzenia kary, zatarcie skazania następuje stosunkowo szybko - już po roku od wydania prawomocnego orzeczenia (jeśli do tego czasu wykonano środek karny); wtedy można napisać iż jest się niekaranym

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Rozumiem, że jeśli nastąpiło zatarcie (sprawa sprzed 4-5 lat) to ze spokojnym sumieniem mogę odpowiedzieć że nie byłem karany? Zastanawia mnie słowo "kiedykolwiek" w kwestionariuszu.

Po zatarciu skazania uznaje się je za niebyłe. Czyli można pisać - nie karany.

Bardzo dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. Forum inne od wszystkich?;)

Powrót