Środki na koncie skazanego - "żelazna kasa"

• Autor wątku Autor wątku Remek80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
re: Środki na koncie skazanego-"żelazna kasa"

Rafal_84 napisał:
czy ja mogłabym zadzwonic do aresztu i zapytac czywpłyneły pieniadze na konto? jezeli moge to gdzie mam zadzwonic?

Chciałabyś, by przez telefon udzielano informacji o środkach finansowych Twojego męża i nie tylko każdemu, kto zadzwoni i poda się za kogoś z rodziny??

Wydaje mi sie ze z tym bedzie problem. Telefonicznie nie udziela sie informacji o osadzonych. Tym bardziej o ich srodkach na koncie. Zawsze jednak mozesz sprobowac,poniewaz teoria z praktyka troszeczke sie mijaja. Moze tel do wychowawcy?

zuza4 napisał:
Wydaje mi sie ze z tym bedzie problem. Telefonicznie nie udziela sie informacji o osadzonych. Tym bardziej o ich srodkach na koncie. Zawsze jednak mozesz sprobowac,poniewaz teoria z praktyka troszeczke sie mijaja. Moze tel do wychowawcy?

pytałam zadnych kontaktów z wychowawca niestety a na list od meza czekam juz 1,5 miesiaca

List przechodzi pewnie cenzure,ja tez tyle czekam na wiadomosci od mojego T. Bedziesz musiala uzbroic sie w cierpliwosc i czekac na wiadomosc. Jednak jezeli wyslalas pieniadze na odpowiedni nr konta to jaki ma byc problem? Chyba nie masz o co sie martwic. :confused:

Czy jest mozliwosc przeslania na konto osadzonego w zk pieniedzy z zagranicy? I pytanie kolejne czy pieniadze beda przeliczane na zlotowki?

Nie wiem w jaki sposób będziesz dokonywać tego przelewu, ale powiem Ci tak:
Jak robię gdzieś przelew z własnego konta internetowego to tam jest taka opcja przy wpisywaniu kwoty jaką walutę się wybiera więc myślę, że nawet jak nie będziesz robiła przelewu używając do tego własnego konta internetowego to jak pójdziesz tam do jakiegoś banku to zrobią to w ten sam sposób - tylko musisz to zaznaczyć.
No i przelew oczywiście może być z zagranicy.

forg napisał:
Chciałabyś, by przez telefon udzielano informacji o środkach finansowych Twojego męża i nie tylko każdemu, kto zadzwoni i poda się za kogoś z rodziny??

W zasadzie nie raz zdarzało mi się dzwonić do ZK do ewidencji czy penitencjarnego nie mówiąc skąd dzwonie i informacji udzielali. Wniosek taki że albo udzielają albo coś z procedurami bezpieczeństwa u nich szwankuje ;)

o dziekuje bardzo.Moja niewiedza to wynik tego ,ze w XXI wieku nie robilam samodzielnie jeszcze przelewu z konta na konto :). Bardzo dziekuje jeszcze raz!

Witam,
Zdarzyło się komuś żeby wpłata się gdzieś "zapodziała"?? Osadzony wie od kogo wpłynęły pieniądze?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Osadzony nie jest informowany od kogo otrzymał przelew. Jest informowany jedynie o stanie konta.

Ale można poprosić o wyciąg z konta, osadzony ma prawo wiedzieć skąd przyszedł przelew.
Piotrpoz - jeśli Twój przelew nie doszedł to próbuj się o to dowiadywać również w swoim banku czy w placówce, z której tego przelewu dokonałeś.

Dzięki za info.

Akte Ty jestes genialna wiec ratuj:help:przeczytalam caly temat ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazlam.otoz sprawa jest tego typu.moj Misiek po rozmowie z wychowawca zadzwonil do mnie i stwierdzil ze jak od poniedzialku idzie do pracy to chce zeby jego wyplata byla przekazywana na moje konto.mozna tak???czy i tak zabiora mu czesc kasy na zelazna??:help:

mozna tak, jesli zas chodzi o zelazna to z tego co pamietam to mu i tak cos tam zabiora ale tu pewnosci nie mam wiec niech wypowie sie ktos kto wie na pewno
jedno na pewno wiem to to ze mozesz otrzymywac jego wynagrodzenie

malutka26 dziekuje za pomoc:) myslalam ze tylko Akte sie na tym zna ale widze ze i Ty genialna jestes.malutka sluchaj napewno mozna-nie beda mu zabirac czaesci na zelazna kasa???ja bylam w szoku jak rozmawialismy przez tel dzis z Miskiem ale powiedzial ze wlasnie rozmawial o tym z wychowawca-i ten powiedzial ze jak najbardziej moze tak zrobic( tylko ze mi sie wierzyc nie chce),ze to czesc etapu resocjalizacji, ze mimo iz jest tam mysli o rodzinie ktora zostala bez srodkow do zycia..
z gory dzieki za odpowiedz:)

musisz sie jednak przygotowac na to ze to wynagrodzenie nie bedzie duze wiec wiele nie dostaniesz ale zawsze cos ;)

malutka26wiem kochaniutka:)ale zawsze to jest cos ,niby kropla w morzu ale zawsze jak sie zostalo bez srodkow do zycia..
a jak kochaniutka jest z ta zelazna kasa w koncu???

martika76 napisał:
a jak kochaniutka jest z ta zelazna kasa w koncu???

Polecam kodeks karny wykonawczy. Będzie mu potrącane na "żelazną kasę" według przepisów określonych w kkw.

malutka26 napisał:
jesli zas chodzi o zelazna to z tego co pamietam to mu i tak cos tam zabiora

Żelazna kasa ma stanowić równowartość przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (dla skazanych) (Art. 126. § 1 KKW)

Jeśli stan na akumulacji osiągnie taką kwotę, kolejne wypłaty w całości są przekazywane do dyspozycji skazanemu

forg napisał:
Polecam kodeks karny wykonawczy? Będzie mu potrącane na "żelazną kasę" według przepisów określonych w kkw.

to moze sie wypowiesz jako osoba uczona w tym temacie jak to jest jezeli skazany zarabia,pracuje i chce pomoc wlasnej rodzinie-ile wtedy zabieraja na zelazna a ile dostaje rodzina?

Powrót