Środki na koncie skazanego - "żelazna kasa"

• Autor wątku Autor wątku Remek80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
re: Środki na koncie skazanego - "żelazna kasa"

a mam pytanie jezeli ktos mieszka w Anglii moze wyslac pieniadze dla skazanego do Polski ???

a jesli bede mial przy sobie funty to beda je wymieniac na PLNY ??

Witam,

Czy w momecie kiedy wpływają pieniążki oskarżony jest o tym informowany??
Czy powiadamiają go, od kogo pieniążki wpłynęły??

Jest poinformowany.

Dziękuję bardzo za odpowiedz. Ale o tym od kogo też?
Czy zawsze połowa idzie na żelazną kasę? czy to zależy od sumy? zaczęłam czytać post ale nie przeczytałm całego, więc nie wiem czy nie powielam pytania.. ??

czekolada999 napisał:
zaczęłam czytać post ale nie przeczytałm całego, więc nie wiem czy nie powielam pytania.. ??

No to przeczytaj.

a jesli wpłace 1000 zł na wypiske to dostanie tylko 500? z tego co czytam moze to zalezec od aś? chodzi mi o aś w płocku. jest ktos na bierzaco?

czyli lepiej jest wplacic przez konto niz przekaz bo przy przekazie popbieraja oplate? i pewnie przez konto bedzie szybciej. nigdy tego nie robilem. zrobilismy zrzute i padlo na mnie że musze wplacic a nie chce popelnic gafy :sad:

damiś napisał:
a jesli wpłace 1000 zł na wypiske to dostanie tylko 500? z tego co czytam moze to zalezec od aś? chodzi mi o aś w płocku. jest ktos na bierzaco?

Dostanie więcej.
Ale po co przeczytać ten temat. Przecież to zbyt wielki wysiłek ...

Dzieki za info. a nie wie Pan ile? czytalem czytalem

To czytaj tak długo aż nie znajdziesz informacji na to pytanie.
I nawet nie musisz czytać wszystkich 14 stron,wystarczy pierwsze 5 i wszystko będziesz wiedział.

czy to prawda, ze obecnie mozna przeznaczyc srodki z zelaznej kasy na prosbe skazanego dla rodziny? otrzymal taka informacje od wychowawcy ale prosil mnie o sprawdzenie, administracja juz nie pracuje, moze ktos sie orientuje?

Mam pytanie i liczę na odpowiedź. Osadzony ma jakąś tam kwotę na koncie " żelaznej kasy", rozmawiał z wychowawcą i dowiedział się, że może je przesłać rodzinie, ale ma komornika
" na głowie" czy jeśli zrobi taki przelew to komornik zajmie mu te pieniądze? proszę o odp.

mogłabys sprecyzowac swoje pytanie? Napisac je prawidłowo stylistycznie? Dla mnie jest niezrozumiale: może je przesłać rodzinie, ale ma komornika
" na głowie" czy jeśli zrobi taki przelew to komornik zajmie mu te pieniądze?
Gdzie ma zając te przelane pieniadze? Na koncie Twojej rodziny? ??? O co Ci chodzi? Jesli konto nalezy do Ciebie,a to tak zajmie Ci te pienądze. jesli konto nie nalezy do Ciebie,a do np matki,to nie zajmie...Chyba,ze chodzi Ci o cos innego, zatem wyjasnij.

Witam , przebrnąć 14 stron bardziej lub mniej logicznych sformułowań jest trudne i nie znalazłam odpowiedzi na nurtujący mnie temat:

-zgromadzone środki ponad żelazną kasę można przelać w powrotną stronę! ale:
jeżeli jestem konkubiną i wysyłam pieniądze z "mojego konta" i tylko mojego , usłyszałam ,że nie ma możliwości zwrotu bo mój konkubin nie jest ani posiadaczem ani współposiadaczem konta , czy można to w jakiś sposób ominąć?

Mój mąż przelał mi środki zgromadzone na żelaznej kasie i przy podawaniu numeru konta wcale nikt nie pytał do kogo to konto należy.Czy do mnie, czy do niego.
Ale- być może- co Zakład to inne podejście do tematu.

Owieczka311 napisał:
Mój mąż przelał mi środki zgromadzone na żelaznej kasie i przy podawaniu numeru konta wcale nikt nie pytał do kogo to konto należy.Czy do mnie, czy do niego.
Ale- być może- co Zakład to inne podejście do tematu.

Mój facet również ma zgromadzone środki na żelaznej kasie i chcąc przelać pieniądze na moje konto, otrzymał odmowę, bo nie jest współwłaścicielem ani właścicielem konta.

Ja dostawałam przelewy w celu zrobienia zakupów lub doładowania karty telefonicznej od kilku osób z zakładu karnego w którym przebywa Osadzony. W tytule przelewu mam formułkę "przelew środków zgodnie z art 126 kkw".
Na to powołuje się zakład karny przelewając pieniądze osobie w żaden sposób niezwiązanej z osadzonym. Sprawdźcie czego dotyczy dokładnie ten artykuł, a później pogadajcie z Dyrekcją zakładu.

Powrót