środki odwoławcze

• Autor wątku Autor wątku iwusia82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwusia82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam:) czy mógłby mi ktoś powiedziec czy aby wnieśc skargę do Trybunału Konstytucyjnego muszę wyczerpac wszystkie środki odwoławcze? Jestem na stazu i chciałabym się odwołac odnośnie wysokości stypendium.. Problem w tym, że i tak wiem jakie będą poszczególne etapy odwołania ponieważ moja decyzja jest zgodna ze stanem prawnym obowiązującym w dniu jej wydania (wydana została 25 października a 26 października weszła w życie nowa ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy). Tak więc zarówno sąd administracyjny jak i NSA stwierdzą żę decyzja jest zgodna z prawem. Pozostanie mi wtedy wniesienie skargi do Trybunału odnoście konkretnego art. ustawy o promocji zatrudnienia.. Czy mogłabym jakoś obejśc te wszystkie środki odwoławcze? A co w przypadku jeśli ta sprawa będzie ciągnęła się latami? Jeśli uznają tę ustawę za niezgodną z Konstytucją wypłacą mi wyrównanie? Czy mogę sobie po prostu odpuścic? Pozdrawiam

Ja bym sobie dał spokój. I tak pracodawca może przez pierwszy rok zatrudnienia dawać 80% minimalnej, to sobie policz, czy Ci się w ogóle to opłaca, rachunek jest prosty pewnie. Wcześniej było chyba 460 zł na łapcię, a teraz jest jakoś 900 coś brutto, czyli na rękę, no sam nie wiem.. 650 ? Zatem jakby od tego jeszcze odjąć 20% bo mają do tego prawo przez 1 rok

[cytat="iwusia82"] Czy mogłabym jakoś obejśc te wszystkie środki odwoławcze? [/cytat]

Ty nie. Ale nie obowiązują one np. Rzecznika Praw Obywatelskich.

Powrót