Sroga kara za przywłasczenie - 750 zł

• Autor wątku Autor wątku PrzemysławR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrzemysławR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie,

W maju - wystawiłem na allegro laptopa (1500 zł), osobą kupująca przelała mi pieniądze - mniej więcej w tym samym czasie otrzymałem drugą ofertę (troszkę wyższą, ale bardziej dogodna dla mnie) - laptopa wysłałem drugiej osobie, osobie która pierwsza kupiła zaproponowałem zwrot pieniędzy zwróciłem 750 zł (połowę) - potem 2 miesiące mieszkałem w innym miescie, utrzymanie mieszkania, wynajem, praca i takie tam - aktualnie dzisiaj - dostałem wezwanie na przesłuchanie Pan od samego początku był bardzo nie miły, jakieś ścinki z jego strony itd - Chce Pan składać wyjaśnienia? Tak. Przyznaje się Pan do winy? Tak. Złożyłem wyjaśnienia, zaznaczyłem że do 10 pażdziernika wysle drugie 750 zł - i na tym koniec.
Byłem już bardzo zestresowany z powodu owego przesłuchanie, Pan wyszedł - przyniósł kartkę o treści:
- 8 miesięcy pozbawienia wolności na lat 3 [teraz założyłem firme to mi bardzo przeszkadza......]
- Kurator
- 30 rat 10 zł (coś takiego - nie wiem o co dokładnie chodziło) (może prace społeczne?)
- Uregulowanie długu 750 zł.

Podpisałem, nie patrząc jakoś specjalnie na to - podpisywałem wszystko, okazało się że jest to dokument o dobrowolnym poddaniu się do kary - czy ta kara jest odpowiednia? nie wystarczył by kurator+uregulowanie + e.w odsetki + pouczenie?

Pozdrawiam,
Dziękuej za komentarze.

- 30 rat 10 zł (coś takiego - nie wiem o co dokładnie chodziło) (może prace społeczne?)[/cytat:2a2aks3j] To nie prace społeczne tylko kara grzywny, dokładnie rzecz ujmując 30 stawek dziennych gdzie jedna stawka wynosi 10 złotych (w sumie wychodzi 300 złotych) [cytatj]nie wystarczył by kurator+uregulowanie + e.w odsetki + pouczenie?
a gdzie tu masz karę?
Przepis prawny:
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Zgodnie z dyspozycją art. z którego dostałeś zarzut nie ma możliwości abyś nie "dostał" kary pozbawienia wolności. Propozycja kary wcale nie jest "za wysoka" ale jak się z nią nie zgadzasz możesz zawsze zmienić zdanie i mieć nadzieję (raczej płonną) że w trakcie rozprawy w postępowaniu przed Sądem dostaniesz mniej.

Dobrze - Rozumiem.

A jeśli osoba która złożyła doniesienie na policji - w wyniku czego podpisałem dobrowolne poddanie się karze wycofa sprawe/zeznania?
Czy po jakimś czasie można starać się o zmniejszenie kary 'nawiasów' wolał bym zapłacić 1000 grzywny.

Pozdrawiam.

oszustwo jest sprawą ściganą z urzedu i fakt "dogadania " się z pokrzywdzonym wpłynie na zagrożenie karą ,ale nie zmienia sytuacji co do faktu popełnienia przestępstwa...

Mam rozumieć - jeśli podpisałem dobrowolne poddanie się karze, w tym momencie dogadam się (do piątku) z osobą która wniosła to do urzędu - będzie miało to jakiś wpływ?

Pozdrawiam.

hmmm- pan już zgodził się na wymiar kary...

z drugiej strony może się pan jeszcze wycofać z porozumienia z prokuratorem... wtedy sprawa wejdzie normalnym trybem na wokandę... i wyrok może być zarówno łagodniejszy jak i surowszy od tego uzgodnionego... przy czym należy się spodziewać ,że prokurator będzie domagał sie surowszego... oczywiście o ile naprawił już pan szkodę to wpływa to na pana korzyść...

Witam,

Dzisiaj zgodziłem się na wymiar kary, złożyłem zeznania - przelew dla tego pana zaległy zrobię w tygodniu, rozmawiałem z Panem który wniósł to do urzędu - chciałby załatwić to polubownie.

Co mam robić w tej sytuacji?
Jestem zrozpaczony.

Sprawa karna MUSI się odbyć.
Zarówno oszustwo, jak i np przywłaszczenie są przestępstwami ściganymi z urzędu - co oznacza że jeśli orany scigania (policja, prokuratura) dowiedzą się o takim zdarzeniu mają obowiązek przeprowadzić postępowanie. Wola pokrzywdzonego czy podejrzanego jest tu bez znaczenia.

Mam jednak pytanie - z jakiego paragrafu przedstawiono Panu zarzuty?

art. 284 K.k. z tego co pamiętam - a paragrafu niestety, nie.
Edit / raczej paragraf pierwszy. - Nie jestem w stanie teraz dokładnie stwierdzić...

Hmm... :(

To niech Pan ustali, jaka jest dokładnie kwalifikacja prawna w Pana zarzucie.

Przepis prawny:
Art. 284. § 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto przywłaszcza sobie powierzoną mu rzecz ruchomą,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 4. Jeżeli przywłaszczenie nastąpiło na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

A tak przy okazji, niech Pan sobie przeczyta temat z poniższego linka:
o,9,27407.html :ok:

Witam,

Chodzi o to że dostałem 1500 zł - zwróciłem 750 - a 750 więc mi to (na mój prosty rozum) wygląda na paragraf 1.

Dziękuje za temat,
Czekam na porady - dziękuje z góry.

Teoretycznie może mieć Pan rację, ale.... prawo karne ma do siebie to, że najlepiej rozmawiać o konkretach.

Dalej - proszę się zastanowić, czy spełnia Pan warunki do ubiegania się ew. o warunkowe umorzenie postępowania (oczywiście o ile takim rozwiązaniem byłby Pan zainteresowany).

Na moje - spełniam wszystkie wymagania o których mowa w temacie wyżej, co mam robić w takim wypadku? nie mogę siedzieć bezczynnie.

Jeśli jest to Art. 284 to niech Pan jak najszybciej naprawi szkodę i przeprosi listownie (poleconym) poszkodowanego, następnie wraz z kserokopią wpłaty i potwierdzeniem nadania listu poleconego (oraz kopią samego listu z przeprosinami)niech Pan złoży wniosek o warunkowe umorzenie postępowania karnego do prokuratora prowadzącego sprawę, pod warunkiem, że jest Pan osobą do tej pory niekaraną.
Oczywiście musi się Pan również wycofać z dobrowolnego poddania karze.
Cytat:
Art. 295. § 1. Wobec sprawcy przestępstwa określonego w art. 278, 284-289, 291, 292 lub 294, który dobrowolnie naprawił szkodę w całości albo zwrócił pojazd lub rzecz mającą szczególne znaczenie dla kultury w stanie nieuszkodzonym, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.

§ 2. Wobec sprawcy przestępstwa wymienionego w § 1, który dobrowolnie naprawił szkodę w znacznej części, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary.

Ważna jest całkowita naprawa szkody przed złożeniem wniosku !

Tak jak mówię Przelew dla tego Pana zrobię maksymalnie do piątku - jak dostanę pieniążki od razu przelewam - drukuje potwierdzenie, przepraszam listownie... Ale co teraz z dobrowolnym wykonaniem kary? co mam robić? jak to odwołać? ile mam czasu?

Skąd mam wiedzieć jaki prokurator prowadzi sprawę skoro ten wniosek dot dobrowolnej kary wypełniłem na przesłuchaniu - pozdrawiam:(

Jaki Prokurator prowadzi Pana sprawę może się Pan dowiedzieć od policjanta który Pana przesłuchiwał.
Jesli nie będzie wiedział kto prowadzi daną sprawę, niech poda Panu sygnaturę za jaką prowadzona jest sprawa i nazwe Prokuratury. Tam bez problemu ustali Pan po sygnaturze Prokuratora prowadzącego.

Co do wycofania się z warunków ugody, to wystarczy napisać krótkie pismo i dołączyć je do akt Pana sprawy - można to zrobić na Policji lub w Prokuraturze.

Jeśli chodzi o pismo wycofujące z ugody - są dostępne jakieś 'szablony' jak to ma wyglądać?

Pozdrawiam

Nie musisz mieć szablonu. Swoimi słowami napisz, że wycofujesz się z dobrowolnego poddania karze w sprawie tej, a tej i koniec. W nagłówku napisz do kogo kierujesz pismo (jak już się dowiesz kto prowadzi sprawę) zrób dwie kopie i zanieś do prokuratury, lub wyślij, jeżeli masz daleko. Idź na policję, gdzie Cie przesłuchiwali i tam się wszystkiego dowiesz, tak jak napisał powyżej Magnatex. Moim zdaniem masz szanse na warunkowe umorzenie. Miej na uwadze, że Policjant będzie próbował Cię od tego odwieść. Nie daj się i bądz dobrej myśli. Nawet jeśli Sąd nie zdecyduje się umorzyć postępowania, to zapewne nie skaże Cie karę bez zawieszenia. Jak to się mówi, za drobne przestępstwa do trzech razy sztuka :D

Witam serdecznie,

Dostarczyłem na komendę dokumenty:
- Przeprosiny dla poszkodowanego (ksero listu i potwierdzenia nadania)
- 750 zł - potwierdzenie płatności (ksero)
- Dane nowego nabywcy laptopa

Dostałem sygnaturę akt, sprawę prowadzi prokuratura w krakowie - co w takim wypadku robić? pozdrawiam.

Ale jakie tutaj dobrowolne naprawienie szkody.... Przecież już postepowanie przygotowawcze się nawet zakończyło.

Powrót