Sroga kara za przywłasczenie - 750 zł

• Autor wątku Autor wątku PrzemysławR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pasqud napisał:
Ale jakie tutaj dobrowolne naprawienie szkody.... Przecież już postepowanie przygotowawcze się nawet zakończyło.
Dobrowolnie w znaczeniu bez nakazu Sądowego.
Autor: Emil Pływaczewski Art. 295 z wyjaśnienia
Czynny żal sprawcy, polegający na dobrowolnym naprawieniu szkody w całości albo zwrocie pojazdu lub rzeczy mającej szczególne znaczenie dla kultury w stanie nieuszkodzonym, może pociągać za sobą zastosowania nadzwyczajnego złagodzenia kary, a nawet odstąpienie od jej wymierzenia. Ustawodawca wychodził bowiem z założenia, że „mienie jest wartością odnawialną” [Uzasadnienie projektu k.k., s. 86].Naprawienie szkody może nastąpić zarówno jeszcze przed wszczęciem postępowania karnego, jak też dopiero w czasie jego trwania (por. wyrok SN z 6 marca 2002 r., WA 6/2002, OSNKW 2002, nr 7-8, poz. 57).
Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Wojskowa

z dnia 6 marca 2002 r.

WA 6/2002

Biuletyn Sądu Najwyższego 2002/6 str. 28

Jurysta 2002/9 str. 29

Krakowskie Zeszyty Sądowe 2002/7-8 poz. 29

OSNKW 2002/7-8 poz. 57

Dla zastosowania przez sąd art. 295 kk nie ma znaczenia fakt, kiedy sprawca przestępstwa wymienionego w tym przepisie naprawił szkodę - jeszcze przed wszczęciem postępowania karnego, czy też dopiero w czasie jego trwania (nawet w toku rozprawy głównej), natomiast jest istotne, czy uczynił to „dobrowolnie”, czyli w wyniku własnej swobodnej decyzji.

Witam serdecznie,

Muszę skierować wszystko (o co mi chodzi) [odwolanie od dobrowolnego przyjecia kary, oraz art 295kk] do prokuratury w innym miescie, na piśmie - gdzie znajdę jakieś przykłady? chociaż szkic - jak to ma wyglądać.

Dziękuje bardzo.

Czy potrafi ktoś udzielić mi wskazówek?

Pozdrawiam.

Nie ma tu wzorów ani szablonów.
Wystarczy że napiszesz, że cofasz swoją zgodę na skazanie Cię w tej sprawie bez przeprowadzania rozprawy i dostarczysz to oświadczenie do prokuratury, która prowadzi daną sprawę.
Możesz w tym samym piśmie zawrzeć swoje nowe dowody i wnioski (dowody zapłaty, przeprosin, wniosek o uwzględnienie art. 295 k.k. itp.)

kadi napisał:
Możesz w tym samym piśmie zawrzeć swoje nowe dowody i wnioski (dowody zapłaty, przeprosin, wniosek o uwzględnienie art. 295 k.k. itp

Taki wniosek może być postrzeżony negatywnie dla oskarżonego.
Sąd gotów jest pomyśleć, że oskarżony ponaprawiał szkody nie z własnej inicjatywy, a z wyrachowania, z góry kalkulując iż zostanie potraktowany pobłażliwie i zastosowany zostanie Art. 295 k.k..

Tylko pismo o wycofaniu się z dobrowolnego i wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, a Sąd jeśli będzie widział przesłanki na do pozytywnego rozpatrzenia wniosku to sam sobie dobierze artykuły.

Cytat:
Taki wniosek może być postrzeżony negatywnie dla oskarżonego.

Ciekawe stwierdzenie: powoływanie się przez oskarżonego na przepisy kodeksu karnego może być postrzegane przez Sąd jako okoliczność działająca na niekorzyść tego oskarżonego...

Cytat:
i wniosek o warunkowe umorzenie postępowania

BTW: Wniosek o warunkowe umorzenie postępowania powinien porzez taki Sąd być konsekwentnie też postrzeżony negatywnie, a Sąd winien pomyśleć, że oskarżony naprawił szkodę nie z własnej inicjatywy ale tylko po to by został potraktowany pobłażliwie i zastosowany został art. 66 i 67 k.k. (warunkowe umorzenie postępowania) ;)

Kadi może i masz rację, widzę, że jesteś idealistą.
Ja jednak już rożne rzeczy na sali Sądowej widziałem i nic mnie nie zdziwi.

Mam takie powiedzenie: jest logika i logika Sądowa :)

labla. napisał:
Ja jednak już rożne rzeczy na sali Sądowej widziałem

To że je widziałeś nie znaczy, że wszystkie były prawidłowe i musisz je wszystkie naśladować ;)

A co do powiedzeń, które mi się podobają, to znam takie (poznałem je z ust sędzi Ewy Łętowskiej, ale nie wiem czy ona jest autorką): "Przekonanie sędziego, że działa zgodnie z prawem nie zwalnia go jeszcze od myślenia".

Na początku wysylam wniosek o wycofanie dobrowolego i tylko tyle na ten moment, to jest chyba najbardziej racjonalne.
A jak Panstwo mysla?

Powrót