staatsangehörigkeitsausweis uzyskanie w niemczech

• Autor wątku Autor wątku dawio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam
Jak uzyskać staatsangehörigkeitsausweis na terenie niemiec, posiadam staatsangehörigkeitsausweis z ojcem bo jestem wpisany tam jako dziecko

po prostu chcę mieć wyrobiony i mieć swój.
moze sie zawsze przydac jak bym chciał wyrobić paszport w konsulacie w polsce

jak bym był zameldowany to co potem ?

jesli jestes wpisany do Staatsangehörigkeitsausweisu ojca, to niekoniecznie musisz miec swoj wlasny, zeby wyrobic paszport w konsulacie, chociaz generalnie ci to tak bede sugerowac w okienku, ale takiego przepisu w zasadzie czarno na bialym nigdzie nie ma.

Czemu nie wyrobiles sobie od razu paszportu? Przedluzanie waznosci paszportu z reguly nie wymaga przedstawiania waznego Staatsangehörigkeitsausweisu, ktore w Niemczech nie ma 99% spoleczenstwa, a mimo to dostaje dowody i paszporty....

PS
Jak bys byl zameldowany w Niemczech, musialbys sie zglosic z kopia posiadanego Staatsangehörigkeitsausweisu ojca, do ktorego jestes wpisany, do odpowiedniej komorki (Staatsangehörigkeitsbehörde) urzedu miasta, w ktorym bylbys zameldowany, zlozyc wniosek i po kilku tygodniach powinienies dostac wlasny Staatsangehörigkeitsausweis, jesli nie bedzie zadnych niejasnosc i/watpliwosci

paszport mam wyrobiony. ale chciał bym należeć do 1% którzy posiadają Staatsangehörigkeitsausweis:)

to jest ryzykowna gra, bo jesli przy wystawianiu pierszego popelniono jakis blad w interpretacji, to nie dosc ze anuluja ci pierwotny Staatsangehörigkeitsausweis, to jeszcze zabiora ci paszport. Takie przypadki juz sie zdarzaly.

Masz dwie mozliwosci:
- bez zameldowania w NIemczech przez konsulat zalatwic sobie na siebie
- z zameldowaniem w Niemczech przez urzad miasta, w ktorym bylbys zameldowany

jak raz uzyskałem Staatsangehörigkeitsausweis i mam niemiecki paszport to chyba tak porostu niemogąmi anulować obywatelstwa przez jakiś błąd.

P.S
W Polsce muszę pokazać Staatsangehörigkeitsausweis przy składaniu wniosku na nowy paszport wiec mi sie to przyda tak czy i naczej

1. Moga anulowac
2. W Polsce przy wyrabianiu nowego paszportu nie trzeba pokazywac Staatsangehörigkeitsausweisu, bo nigdzie nie ma takiego przepisu (oni tylko tak mowia w okienku, ale jak sie uprzesz, to dostaniesz bez). Staatsangehörigkeitsausweis jest potrzebny za granica tylko przy wyrabianiu pierwszego paszportu w ogole, potem generalnie juz nie

Trochę mnie zaniepokoiło że mogą odebrać obywatelstwo
a jak będę Staatsangehörigkeitsausweis przez konsulaty w Polsce też mogą odebrać obywatelstwo?

dlatego ci mowie, zebys sie nie upieral przy wystepowanie o nowe, jesli ojciec nie mial papierow pewnych na 110%: czy przez konsulat czy przez urzad miasta, przy wydawaniu nowego konieczna jest ponowna weryfikacja wszystkich faktow i Bundesverwaltungsamt w Köln wyraznie pisze na swojej stronie, ze w "sporadycznych przypadkach moze dojsc w wyniku tego do odmowy wydania nowego Staatsangehörigkeitsausweis".

Masz paszport, to siedz cicho i go przedluzaj tylko, a jak ci jakas biurwa w konsulacie powie, ze do tego jest potrzebny nowy Staatsangehörigkeitsausweis, to spokojnie sie jej zapytaj, gdzie w rozporzadzeniu wykonawczym do ustawy paszportowej (Allgemeine Verwaltungsvorschrift zur Durchführung des Passgesetzes) jest o tym mowa. To jej powinno zamknac dziob, bo oni w takich przypadkach maja prawa sie tylko zadac pytanie, czy nastapily od ostatniego wystawienia paszportu okolicznosci mogace miec wplyw na utrate obywatelstwa.

To jak będe zameldowany w Niemczech to nowy paszport wyrobie bez problemu bez Staatsangehörigkeitsausweis? to co będę wtedy potrzebował do wyrobienia paszportu?

stary paszport i ew. akt urodzenia, przeciez ci pisalem, ze rodowici Niemcy (podobnie jak rodowici Polacy, bo w Polsce tez jest taki dokument "poswiadczenie posiadania obywatelstwa polskiego") w 99% nie maja takiego dokumentu: pokazuja tylko metryke urodzenia i zameldowanie i to z reguly wystarcza. Tylko jak bedziesz mial dluzsza luke czasowa miedzy uplywem waznosci starego paszportu a wnioskiem o nowym, moga sie czepiac

akt urodzenia polski? to troche dziwne :)

a jaki akt urodzenia pokazywales w konsulacie niemieckim?

Po co sie pytasz, jak potem i tak nie wierzysz w odpowiedz?:rolleyes:
Akt urodzenia sluzy tylko stwierdzeniu pisowni nazwiska a nie stwierdzeniu obywatelstwa

dawio
co dwa lata będziesz zadawał nam te same pytania?
już pytałeś w 2010 r

czyli jak będę składać wniosek o nowy paszport to będę musiał jechać specjalnie z Niemiec do Polski po niego

a czemu z Niemiec?
:o

jak składam w Niemczech w miejscu zamieszkania ,to odbieram tu

Powrót