Staatsangehörigkeitsausweis - wyrobienie dokumentow w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku AniaD87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AniaD87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Byłam dzisiaj w Rathausie i szlag mnie trafił. Potrzebuję pomocy bo nie wiem co teraz mam robić.

Może po kolei.

Dostałam obywatelstwo po ojcu, on po rodzicach którzy urodzili się jako Niemcy (w trakcie wojny tereny te zostały przyłączone do RP a oni postanowili zostać). Mam ważny Staatsangehörigkeitsausweis. Paszport stracił ważność w grudniu 2016.
Postanowiłam na stałe wyjechać do Niemiec gdzie już od 2 lat mieszka i pracuje mój mąż. Zameldowałam się w Rathaus Rennertshofen w maju. I chciałam złożyć wniosek o dowód osobisty... i tutaj zaczeły się schody.
Pani w urzedzie prawdopodobnie widziała ten dokument pierwszy raz na oczy i potrzebowała 2 tygodni aby porozumieć się z burmistrzem. Zabrała mój przeterminowany paszport, porobiła sobie kserokopie Staatu, meldunku i polskiego dowodu osobistego.
Po 2 tygodniach poinformowali mnie, że nie mogą mi wyrobić dowodu na podstawie Staatu (kuzyn załatwiał to parę miesięcy wcześniej w Dortmundzie i bez problemów wszystko mu powystawiali!). Oni potrzebują pełnej dokumentacji skąd ja mam to obywatelstwo - czyli dokumenty moich rodziców, dziadków, a najlepiej i pradziadków... czy oni oszaleli?
Próbowałam im wytłumaczyć, że na Staat mają podany numer sprawy i niech skontaktują się z Koln tam dostaną wgląd do całej sprawy. Nie. Oni nie wystawią mi dowodu bez udokumentowania skąd mam obywatelstwo.

Na domiar złego Staat kończy ważność 2 lipca... nawet jakbmy chciała złożyć wniosek o nowy paszport w Opolu i przedłużyć Staat we Wrocławiu to czy mój meldunek w Niemczech nie będzie tutaj problemem? Albo fakt, że odmówili oddania mi tego nieważnego paszportu który zawsze zostawiałam w Opolu przy wyrabianiu nowego?

Powrót