Staatsangehörigkeitsausweis - wyrobienie dokumentow

• Autor wątku Autor wątku markx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

markx

Użytkownik
Odpowiedzi
101
Witam.
Parę dni temu otrzymałem potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego, tzw. staatsangehörigkeitsausweis.

Pytanie 1. Ile czasu mam na wyrobienie paszportu/dowodu.
Pytanie 2. Ile kosztuje wyrobienie paszportu/dowodu w PL.
Pytanie 3. Ile kosztuje wyrobienie paszportu/dowodu ale na terenie Niemiec (czy to są takie same koszty?)

pozdrawiam

pytanie 1: w ogole nie musisz wyrabiac paszportu/dowodu, obecne Staatsangehörigkeitsausweisy sa bezterminowe, mozesz wyrobic w dowolnym terminie
pytanie 2: zobacz na stronie konsulatu, tam jest cennik
pytanie 3: 60 euro za paszport, 28,80 za dowod

Pytanie do markx takie z czystej ciekawosci jesli oczywiscie mozna

Jak dluge czekales na potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego/staatsangehörigkeitsausweis.

chodzi mi o czas of momentu zlozenia wniosku do nadania numeru i otrzymania potwierdzenia?

dziekuje

misiawoo napisał:
Pytanie do markx takie z czystej ciekawosci jesli oczywiscie mozna

Jak dluge czekales na potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego/staatsangehörigkeitsausweis.

chodzi mi o czas of momentu zlozenia wniosku do nadania numeru i otrzymania potwierdzenia?

dziekuje

Jak masz czyste papiery, to przygotuj sie na niecale 2 lata. Ja dostalem dokladnie po roku i 8 miesiacach. Moja kolezanka skladala pare miesiecy wczesniej i tez dostala za podobny czas. Wydaje sie to dlugo, ale ten czas tak zapieprza ze nawet sie nie obejrzysz. No chyba, ze ktos ma cisnienie.....

Potwierdzam. Ja czekałem trochę ponad 1,5 roku.

Dziekuje za odpowiedzi
Marcus Witt a kiedy skladales wniosek?

Przecież ja wcześniej również pisałem że czeka się teraz około 2 lat przy mocnych papierach ok 1,5 roku i to pewnych papierach .

tak wiem adamleks26 ze pisales wczesniej
Ja chcialam sie tylko zapytac tak z ciekawosci rozumiem ze ok 1.5 Roku bo kilka osob potwierdzalo.

Ciekawi mnie jeszcze jak dawno temu to bylo i czy nadal jest tak samo

Ja chyba w sierpniu 2015 roku.

Jeszcze takie pytanko. Zona ma problem z obywatelstwem. Chcą w Niemczech poświadczenie od kiedy zameldowany na terenie Bytomia był jej dziadek i pradziadek. Wnioskowaliśmy w UM Bytomia o udostępnienie danych osobowych. Jednak prawdopodobnie (chociaż na 100% tego nie wiemy, sprawa w toku), tych akt nie będzie (pożar).

Pytanie.
Czy jeżeli tych akt nie znajdą, to sprawa jest już zamknięta? Da się to jeszcze jakoś ugryźć?
Ile czasu mamy na odpowiedz dla niemieckiego urzędu?

pozdrawiam

markx

Na jakiej podstawie żona stara się o obywatelstwo niemieckie ? Jakie dokumenty udało się zebrać? Sprawa jest załatwiana poprzez ambasadę czy bezpośrednio na terenie Niemiec ?

Witam pomogl by ktos z przetlumaczeniem

Musielismy opuscic niemcy z powodu nie udokumentowania do konca obywatelstwa niemieckiego. Moj tata zlozyl dokumenty w 1989 roku na swoja mame i po krotkim czasie dostali niemieckie dowody osobiste i paszporty i po okolo 2 latach zabrali moim rodzica dowody osobiste i paszporty i wyrzucili nas z niemczech. Ja syn Adrian Kaminski składam dokumenty na mojego dziadka i pradziadka od strony taty ktorzy posiadali obywatelstwo niemieckie. Do wniosku dodam informacje o naszej sytuacji rodzinnej

Witam mam pytanie odnosnie rehabilitacji 3 DVL czy musze w BVA udowodnic ze nie bylo rehabilitacji sadowej czy dociekaja deklaracji wiernosci narodowi polskiemu ?

Powrót