Staatsangehörigkeitsausweiss

• Autor wątku Autor wątku dawio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
mam pytanie co musze zrobić żeby zdobyć Staatsangehörigkeitsausweis
mam już tylko już stracił ważność w roku 2007 mozna go jakoś odświerzyć

Staatsangehörigkeitsausweis to stwierdzenie, że jesteś Niemcem. Nie lepiej złożyć wniosek o paszport niemiecki (jeżeli nie mieszkasz w Niemczech, wniosek składasz w niemieckim konsulacie) albo o dowód osobisty (jeżeli mieszkasz w Niemczech, wniosek składasz w urzędzie miejskim). A jeżeli koniecznie Ci ten Staatsangehörigkeitsausweis potrzebny, to właściwym urzędem jest Budesverwaltungsamt

BVA Internet: Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit

albo znowu urząd miejski, jeżeli mieszkasz w Niemczech.

to samo co za pierwszym razem: zlozyc wniosek o wystawienie, dolaczyc kopie starego i tyle

ale po co ci nowy Staatsangehörigkeitsausweis, nawet ten, ktorego waznosc juz sie skonczylo, wystarczy z reguly na wystawienie paszportu

mieszkam w Polsce to co muszę mieć(zrobić) ze by zdobyć paszport niemiecki

zlozyc wniosek w najblizszym konsulacie niemieckim i dolaczyc ten "nieswiezy" staatsangehörigkeitsausweis

i to wystarczy nie musi być Świerzy?
najbliszy konsulat mam w opolu to wystarczy ze pojade ze wnioskiem i staatsangehörigkeitsausweis nie aktualnym, i dostane paszport ?

nie dostaniesz od reki, zlozysz wniosek (potrzebne jest oczywiscie zdjecie)

wniosek na paszport masz tutaj

http://www.oppeln.diplo.de/Vertretu...Vollj_C3_A4hrige__download,property=Daten.pdf

dwa biometryczne zdjecia paszportowe

polski dowod osobisty (plus kopia strony przedniej i tylniej)
polski akt urodzenia

Staatsangehörigkeitsausweis w oryginale plus jego kopia

Jesli urzednik w konsulacie bedzie marudzil, ze waznosci dotychczasowego Staatsangehörigkeitsausweisu juz minela, bedziesz musial zlozyc wniosek o wystawienie nowego, rownoczesnie z wnioskiem o paszport.

Potem poczekasz pare tygodni i dostaniesz odpowiedz

jak by marudził to co musze mieć do wniosku uzyskania Staatsangehörigkeitsausweis?

nic, bo te dane w "nieswiezym" wystarcza, jego waznosc minela dopiero 3 lata temu, jedynie co urzednicy niemieccy musieliby sprawdzic, to fakt, czy przez 3 lata nie straciles obywatelstwa na wlasne zyczenie a to bedzie bardzo latwo sprawdzic

pierwszy raz będe sie ubiegał o paszport , odmowy raczej nie dostane ?
a wyrobienie nowego Staatsangehörigkeitsausweis ile kosztuje?

nie dostaniesz odmowy, chyba ze dobrowolnie wstapiles do obcego wojska typu Legia cudzoziemska albo byles w miedzyczasie w jakims innym kraju niz Polska i Niemcy i tam wystapiles o trzecie obywatelswo, ale to chyba malo prawdopodobne ;)

Staatsangehörigkeitsausweis kosztuje, o ile pamietam, 25 euro,

ja okazywalam Staatsangehörigkeitsausweis mamy i dziadka,wszystkie byly juz nieważne, jakos nikt o nic nie dopytywal

Ostatnią edycję dokonał moderator:
trzeba odrazu z góry płacić za paszport i Staatsangehörigkeitsausweis

nie mam pojecia, czy sie placi "z gory" czy "z dolu"

@belunia: na stronie konsulatu niemieckiego w Opolu pisze:
Sofern der bisherige Staatsangehörigkeitsausweis abgelaufen oder unrichtig geworden
ist, ist ebenfalls ein neuer Staatsangehörigkeitsausweis zu beantragen.
, ale na stronie konsulatu we Wroclawiu, juz nie ma tak zdecydowane sformulowania

Im Einzelfall können weitere Unterlagen zur Passbeantragung erforderlich sein, z.B.

- Staatsangehörigkeitsausweis

Wiec po prostu duzo zalezy od nastawienia miejscowego urzednika do sprawy

boze dawio, zobacz na stronie konsulatu niemieckiego w opolu, tam jest na pewno wszystko od a do z napisane, kiedy sie placi, w jakiej walucie itd.

ok. ja jakoś tak mam że zadaje dużo pytań ludziom

Male uzupelnienie: w mysl punktu 6.2.4.1 nowych niemieckich przepisow wykonawczych do ustawy paszportowej z 23 grudnia 2009 r. niemieckie urzedy wydajace paszporty, bez wzgledu czy w kraju czy za granica, musza podczas przyjmowania wniosku upewnic sie, czy wnioskodawca ma w ogole wzglednie nadal ma obywatelstwo niemieckie.

Bei Beantragung eines Passes ist die Passbewerberin/
der Passbewerber hinsichtlich des Bestehens
bzw. Fortbestehens der deutschen Staatsangehörigkeit
zu befragen.

W przypadku osob, ktore wczesniej mialy juz niemiecki dokument tozsamosci lub poswiadczenie obywatelstwo odbywa sie to w formie zapytania na podstawie katalogu pytan opracowanego przez niemieckie MSW, czy od momentu wystawienia starego dokumento do chwili skladania wniosku o nowy zaszly jakies okolicznosci pociagajace za soba utrate obywatelstwa niemieckiego (np. dobrowolne zaciagniecie sie do obcych sil zbrojnych, dobrowolne nabycie innego obywatelstwa). Jedynie w przypadku, gdy urzad przyjmujacy wniosek o paszport lub wnioskodawca ma konkretne watpliwosci dotyczace dalszego istnienia obywatelstwa niemieckiego, wymaga sie przeprowadzania nowego postepowania stwierdzajacego obywatelstwo (staatsangehörigkeitsrechtliches Feststellungsverfahren)

"pdbywa sie to w formie zapytania na podstawie katalogu pytan opracowanego przez niemieckie MSW" to znaczy?

"wymaga sie przeprowadzania nowego postepowania stwierdzajacego obywatelstwo (staatsangehörigkeitsrechtliches Feststellungsverfahren) " jakie to jest postempowanie? bende to musiał robic?

Powrót