Stać mnie na częściową spłatę Prowidenta, co mi zrobią ?

• Autor wątku Autor wątku Kamil Kowal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil Kowal

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Obecnie mogę spłacać providenta w ok. 30-40% wartości należnej raty, będzie tak do czasu aż poprawi się mój status materialny.

Jak zareaguje na to provident ?

Provident wpisuje niesolidnych dłużników do BIK ? Ma takie same prawo do wpisów do BIK jak Bank ?

Tak, może wypowiedzieć umowę pożyczki i skierować sprawę na drogę sądową. Spłacając mniej niż rata będziesz za chwile miał duże zadłużenie dlatego sądzę że pójdą do Sądu. Oczywiście po drodze presja psychiczna i nachodzenie.

Provident nie wpisuje danych dłużnika do BIK bo jest to biuro informacji kredytowej a firma Provident nie udziela kredytów tylko pożyczki.

Jest tutaj chociaż jedna osoba, którą provident podał do sądu za spłatę mniejszych rat ? Pomijam osoby , które wzieły kredyt na lewe papiery, na inną osobę itp.

Wg. mnie, nie podał nawet takich, które nic nie spłacają. Podobnie jak i banki.

Nie leży to w ich interesie.

tzn. niektórych podał do sądu gospodarczego, by uzyskać wyrok nakazowy dla komornika.

, ale nie do sądu karnego.

Ostatnia edycja:
Jeżeli dobrze rozumiem to płacisz tygodniowe raty tylko w mniejszej kwocie. Nie powinno być żadnych problemów dopóki będziesz płacił co tydzień. Jedynie będziesz dłużej spłacał.

provident kocha takich dłużników, przeczytaj umowę, teraz dopiero mogą ci naliczyć odsetki, kary itp będzie cię to sporo kosztowało.

Dla zainteresowanych: Tak provident oddaje sprawy do sadu celem wystawienia nakazu do zaplaty i ewentualnie do komornikow. Tych spraw jest wiecej niz wam sie wydaje ale nikt sie tym nie chwali.
Po drugie PP nie nalicza dodatkowych kosztow za niesplacenie rat w terminie ( chyba ze sprawa jest juz w sadzie). Radzilabym sie najpierw zapoznac z umowa niz gadac takie glupoty.
Po trzecie Jak cie nie stac na splacanie rat w calosci to zacznij od rozmowy z przedstawicielem albo kierownikiem oddzialu gdzie masz pozyczke. Moga dac ci zgode na splacanie przez jakis czas mniejszych kwot.

Tak jak poprzednik napisał, skontaktuj się z osobą która Ci udzielała tej pożyczki lub kimś "ważniejszym" bo u źródła dowiesz się najlepiej zamiast myśleć o sądach. Chyba spłata mniejszych rat jest dla nich lepsza niż nie wpuszczanie przedstawiciela na "nikogo nie ma w domu"

firma Provident nie kieruje do windykacji klientów, którzy mają pożyczki jeszcze w terminie i cotygodniowe wpłaty (nawet niepełne). Do windykacji są kierowani klienci, którzy odmawiają spłat pożyczek po terminie. Realnie jest tak, że nawet jeśli jest 100 któryś tydzień pożyczki, która była np. na 45 tygodni, ale nadal jest spłacana to nie ma jakiś "nieprzyjemności" zbyt wielkich. Ważne tylko, żeby to ustalić z przedstawicielem i kierownikiem DM a nie ukrywać się jak dziecko.

Powrót