Stacja paliw

• Autor wątku Autor wątku aginx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aginx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej, mam nadzieję, że pomożecie jak z tego wybrnąć.

W zeszłym tygodniu kupiłam używany samochód, mój pierwszy. Benzyniak.
W sobotę podjechałam na stację, zatankowałam, zapłaciłam i odjechałam (paragonu nie wzięłam). Przejechałam jakiś kilometr i auto odmówiło posłuszeństwa. Wezwałam lawetę, pomysłów co się stało było kilka. Okazało się, że nalałam diesla. JAK to możliwe? Czy możliwe, że na stacji było złe paliwo?

I przede wszystkim jak z tego wybrnąć teraz? Bo przecież pisolet do diesla jest taki, że nie wejdzie do auta na benzynę...
Co robić?

To że na stacji zamiast benzyny w zbiornikach był olej napędowy jest bardzo mało prawdopodobne. Bardziej to że masz starsze auto które ma wlew pasujący do diesla lub może bym naprawiany i wstawiono wlew paliwa jaki był pod ręką.
Poszedł bym najpierw tą drogą i sprawdził jaki masz ten wlew w aucie.

Ostatnia edycja:
Wlew nie był naprawiany (auto było sprawdzone przez mojego mechanika przed kupnem).
A co to znaczy starsze auto? Moje ma 10 lat i to VW Polo

Moja sugestia to sprawdzić, czy są inne osoby, które miały podobny problem po tankowaniu na tej konkretnej stacji.

Jak sprawdzić? Po prostu zapytać czy nikt nie zgłaszał?

Odbiorę po południu auto od mechanika i zapytam czy to możliwe, że wlew był kompatybily z dieslem, dzięki!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
aginx napisał:
Bo przecież pisolet do diesla jest taki, że nie wejdzie do auta na benzynę...
Co robić?
Nie jest to regułą. Są stacje gdzie wielkością pistolety są jednakowe. Różnią się tylko kolorem rączki. Z grubszą końcówką są pistolety na stanowiskach dla samochodów ciężarowych ze względu na większą przepustowość. Możesz podjechać na stację gdzie tankowałaś porównać pistolety, a może zachowało się nagranie.

Jeżeli pomyliłaś pistolet to już niestety twoja wina. Jeżeli natomiast stacja przez przypadek źle miała rodzaje paliwa w zbiornikach zalane to wtedy do nich się zgłaszasz z roszczeniem naprawy szkody. Zobacz czy stacja ogłosiła, że tego i tego dnia doszło do takiej sytuacji (wtedy nie będziesz jedyna, będzie więcej takich przypadków).

Powrót