Stala rezydentura UK

• Autor wątku Autor wątku lukasz2200
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz2200

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam i z gory przepraszam za kolejny post w tym temacie.
Z tego co slysze sprawa jest obecnie popularna przez caly ten brexit.
Sam postanowilem zainteresowac sie moim status w uk i wyrobic dokument stalej rezydentury. Przeszukalem niezliczone fora szukajac podobnego przypadku i pytania ale jest wiele podobnych aczkolwiek zadnego ktory odpowiadlaby na moje pytania. Prosze o rzeczowe odpowiedzi, osob ktore chca mi pomoc
Jestem w UK od pazdziernika 2006 roku. Przyjechalem bez konkretnych planow wiec do okolo stycznia 2007 pracowalem tu i tam dorabiajac w roznych miejscach.
W 2007 zaczalem prace dla agencji, ktora nie pytala nawet o wrs i nie wymagala tego. WRS kosztowal okolo 100funtow wiec nie robilem bo po co placic za cos co nie jest potrzebne zeby legalnie pracowac. w 2009 zaczalem pracowac dla duzej firmy i jestem tam do dzis. stala praca bez zadnych przerw w zatrudnieniu. Nigdy nie mialem wrs i nie wiem co podac przy wypelnianiu formy o rezydenture stala.

bez wrs pracowales nielegalnie, wiec nie majac tego bedzie ciezko ci udowodnic ze jestes w uk przez okreslony czas.
sprobuj uzyskac od nich list potwierdzajacy ze tak dlugo (tj. ponad 5 lat) u nich pracujesz, moze toto przejdzie (przynajmniej do czasu az sie HO zainteresuje WRSem twoim).

Już abstrahując od tego czy będzie Brexit ostatecznie czy nie to i tak warto mieć status rezydenta w UK. Można się potem starać o obywatelstwo, ogólnie więcej formalnych spraw można łatwiej załatwić, choćby z mieszkaniem czy kredytem. Jeśli chodzi o tymczasową rezydenturę czyli EEA QP to ja tłumaczenie znalazłem na rezydent-uk.co.uk/wnioski-o-rezydenture. I tak btw to jedyne tłumaczenie tego akurat wniosku jakie chyba istnieje w necie...z rezydenturą stałą jest łatwiej taki dokument znaleźć.

Powrót