Stała wartość pojazdu a szkoda całkowita

• Autor wątku Autor wątku TuBylem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TuBylem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
mam wątpliwość, którą mam nadzieję komuś z Was uda się rozwiać.

Kierowca samochodu z ubezpieczeniem AC powoduje stłuczkę, na polisie zaznaczona jest opcja "stałej wartości pojazdu oraz nie pomniejszanie sumy ubezpieczenia".
Przyjmijmy, że agent konstruując polisę wpisał na niej wartość pojazdu 10000zł, jednak wartość rynkowa samochodu 12000zł.
Ubezpieczycielowi wyszła szkoda całkowita, więc odejmuje od wartości z polisy, obecną wartość samochodu 7000zł, czyli wychodzi mu 10000-7000=3000zł odszkodowania dla mnie.
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji wprost, że wartość samochodu sprzed szkody to w takim przypadku wartość z polisy.
Więc wydaje mi się, że wartość odszkodowania powinna być liczona następująco: 12000-7000=5000zł.
Oczywiście wartość realną samochodu wyliczył rzeczoznawca.

Proszę o opinie, oczywiście jestem świadomy że mogę się mylić ;) ale potrzebuje potwierdzenia osoby kompetentnej.

Wysokość odszkodowanie nie może przewyższać sumy ubezpieczenia. Skoro suma została zawarta w umowie i Pan się na nią zgodził to jak chce Pan liczyć od wyższej ?

Dziękuję za odpowiedź.
Logika mi podpowiada, że wysokość odszkodowania to 5000zł, czyli znacznie mniej niż suma ubezpieczenia, która wynosi 10000zł.
Rozumiem, że ubezpieczyciel nie wypłaci mi więcej niż 10000zł.

Odszkodowanie w polisie AC nie przekracza sumy ubezpieczenia.

TU ma rację. Potwierdzenie znajdziesz w OWU AC. Błąd został popełniony przy zawieraniu umowy - niedoubezpieczenie.

Dziękuję za odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwości

Jednak nie za bardzo w warunkach umowy mogę się doszukać potwierdzenia, bardziej to odpowiada mojej wersji.

§ 18 p. 4
W razie powstania szkody całkowitej wysokość odszkodowania
ustala się w kwocie odpowiadającej wartości pojazdu w dniu ustalenia
odszkodowania pomniejszonej o wartość rynkową pozosta-
łości, z uwzględnieniem warunków umowy AC, przy czym wartość
rynkowa pozostałości jest ustalana indywidualnie, w zależności od
rozmiaru uszkodzeń i stopnia zużycia eksploatacyjnego pojazdu
lub jego części (zespołów).

Trzeba było płacić składki od 12000 a nie od 10000. Płacić od 10000 a brać od 12000 nikt nie jest głupi.

Nie interesuje mnie czy ktoś jest głupi czy nie, tylko jak należy rozumieć regulamin.
Jakbym płacił wyższą stawkę to później by mi powiedzieli, że wartość pojazdu jest niższa niż składka. Składkę wylicza system a nie rzeczoznawca.

Plus jeszcze pytanie, czy przy wyliczaniu szkody całkowitej, rzeczoznawca może orzec, że naprawa samochodu jest zasadna (czyli szkoda częściowa), ponieważ wartość samochodu przed szkodą była wyższa niż ta wpisana na polisie. Na podstawie paragrafu z regulaminu PZU. Oczywiście przy założeniu, że wartość naprawy nie przekroczy 70% wartości realnej samochodu przed zdarzeniem.

§ 9 p. 1
1b) stałej wartości pojazdu w całym okresie ubezpieczenia
oraz bez pomniejszania sumy ubezpieczenia o wypłacone
odszkodowanie, z tym że stałej wartości pojazdu w ca-
łym okresie ubezpieczenia nie stosuje się w celu ustalenia,
czy zachodzi przypadek szkody całkowitej, o którym mowa
w § 20 ust. 1;

Kodeks cywilny:
Art. 824. [Granice odpowiedzialności ubezpieczyciela]
§ 1. Jeżeli nie umówiono się inaczej, suma ubezpieczenia ustalona w umowie stanowi górną granicę odpowiedzialności ubezpieczyciela.

TuBylem napisał:
Plus jeszcze pytanie, czy przy wyliczaniu szkody całkowitej, rzeczoznawca może orzec, że naprawa samochodu jest zasadna (czyli szkoda częściowa), ponieważ wartość samochodu przed szkodą była wyższa niż ta wpisana na polisie. Na podstawie paragrafu z regulaminu PZU. Oczywiście przy założeniu, że wartość naprawy nie przekroczy 70% wartości realnej samochodu przed zdarzeniem.

Sam zacytowałeś wcześniej paragraf z owu (#7), który mówi o tym, że do ustalenia czy ma przypadek szkody całkowitej przyjmuje się wartość rynkową na dzień powstania szkody i ustala, czy koszty naprawy nie przekroczą 70 % tej wartości. Stała suma jest potrzebna dopiero przy wyliczaniu odszkodowania i znaczenie ma wtedy, gdyby była wyższa niż realna wartość auta w dniu szkody.

Powrót