Stanowisko pracy a zatrudnienie. UP

• Autor wątku Autor wątku progressive
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

progressive

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam! Mam pytanie odnośnie stanowiska pracy - dotacja z up.

Podjąłem pracę poprzez urząd pracy - od pracodawcy dostałem umowę próbną na 2 msc. (kończy się za ok. 4 tyg). Otrzymałem jednak ofertę pracy która umożliwia mi większy rozwój osobisty oraz warunki finansowe. Pracodawca będzie starał pozyskać dofinansowanie z urzędu pracy na utworzenie stanowiska. Tutaj rodzi się kilka pytań:

- czy muszę czekać do końca umowy tj. 4 tyg i jej nie przedłużać, następnie zarejestrować się jako bezrobotny?
- czy jest możliwość zerwania umowy z obecnym pracodawcą za porozumieniem stron w trybie natychmiastowym i również rejestracja
- czy jeżeli zerwę umowę pracodawca będzie miał możliwość otrzymania dotacji.

Pozdrawiam, progressive!

Ma ktoś z Was jakiekolwiek informacje/wskazówki?

Pracodawca może skorzystać ze wsparcia urzędu pracy przy zatrudnianiu tylko osoby bezrobotnej zarejestrowanej w urzędzie pracy. Dlatego status bezrobotnego jest niezbędny.
Co do pytań, decyzja czy wydać skierowanie należy do urzędu. Jeśli obecna umowa jest zawarta w ramach wsparcia z urzędu pracy jej zerwanie może skutkować brakiem możliwości późniejszego skierowania na stanowisko również finansowane ze środków urzędu pracy. Urząd może brać pod uwagę sposób rozwiązania ostatniej umowy, szczególnie gdy bezpośrednio po jej zerwaniu i rejestracji w urzędzie kolejny pracodawca występuje z wnioskiem o dofinansowanie na konkretną osobę. Dodatkowo sama rejestracja nie gwarantuje skierowania do kolejnego pracodawcy. Otrzymanie wsparcia uzależnione jest również od określonego profilu pomocy i indywidualnego planu działania.

Powrót