Stara literatura - sprzedaż kopii

• Autor wątku Autor wątku vento10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vento10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Stara literatura - sprzedaż kopii, udostępnianie

Witam. Jestem kolekcjonerem starej literatury z pewnej dziedziny. W swoich zbiorach posiadam nie tylko książki, ale też katalogi, broszury, ulotki, instrukcje obsługi, napraw itp. Są to materiały stare, od XIXw do lat 50-60 XXw. Wiele z tych pozycji to unikaty które nigdy nie pojawiły się na rynku i nikt nawet nie wie o ich istnieniu. Być może są to pojedyncze egzemplarze które np. leżały czy wisiały w sklepie do obejrzenia przez potencjalnych klientów. Niektóre maja określonego autora np. na okładce, inne tylko nazwę firmy, a pozostałe nie posiadają żadnej informacji.
Jako, że są to materiały poszukiwane przez kolekcjonerów (nie tylko w oryginale, ale też kopie), wpadłem na pomysł aby sprzedać kilka kserokopii niektórych pozycji. Czy mogę legalnie takie coś sprzedawać? Głównie mi chodzi o te wszystkie materiały, bez książek, bo tych to pewnie, nie można sprzedawać. Nie sprzedawałbym tego hurtowo, tylko np. 1-2 kopie.
No i niektóre z pozycji chciałbym w przyszłości udostępnić np. na swojej stronie internetowej. Można?

Ostatnia edycja:
Przepis prawny:
Art. 36.
[Czas trwania majątkowych praw autorskich]

Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich – od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych;

2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany – od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość;

3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca – od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony – od daty jego ustalenia;

4) w odniesieniu do utworu audiowizualnego – od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego;

5) w odniesieniu do utworu słowno-muzycznego, jeżeli utwór słowny i utwór muzyczny zostały stworzone specjalnie dla danego utworu słowno-muzycznego – od śmierci później zmarłej z wymienionych osób: autora utworu słownego albo kompozytora utworu muzycznego.
http://forumprawne.org/prawo-autors...autorskim-prawach-pokrewnych.html#post3444209

Utworami nierozpowszechnionymi tym bardziej nie możesz bez zgody autora lub uprawnionego rozporządzać przed wygaśnięciem praw autorskich majątkowych.

Ostatnia edycja:
Ciężko będzie ustalić czy 70 lat minęło od śmierci autora. Książki to sobie darować mogę, one czasem pojawiają się na rynku, bardziej mi zależy na udostępnianiu broszur, instrukcji obsługi, katalogów i tym podobnych. Jak teraz przeglądam to na większości nie ma autora podanego, czasem jest nazwa firmy, która oczywiście już nie istnieje, bo to były małe zakłady rzemieślnicze. W takim razie mogę to rozpowszechnić?
Co w przypadku gdy podany jest autor, a nie jestem w stanie ustalić daty śmierci?

Przepis prawny:
3) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany – od daty pierwszego rozpowszechnienia ...

Bez odpowiednie zgody nie możesz, narazisz się na możliwość roszczeń i odpowiedzialność karną.
Szukaj następców prawnych firma, wydawnictw.

PS.
Do rozpowszechnionych w latach 50-tych prawa autorskie majątkowe wygasać będą w latach 20-tych tego stulecia.

Ostatnia edycja:
Najbardziej zależy mi na materiałach międzywojennej. Te powojenne aż tak unikalna nie jest. Nie udało mi się ustalić żadnych następców. Historia tych osób nie jest znana i nie udało mi się tego ustalić nawet z muzealnikami. To nie były jakieś duże koncerny, tylko małe rzemieślnicze firmy, które często działały 1-2 lata.
Potomkowie tych osób, o ile jacyś istnieją, to pewnie nawet nie wiedzą, czym się zajmowali ich przodkowie, bo gdyby się interesowali, to bym trafił do takich osób. A wszystkie osoby które "siedzą w temacie" nie są ich potomkami. Dziedzinę którą dotyczy ta literatura zgłębiał mój dziadek, później ojciec, a teraz ja.

Ostatnia edycja:
W tym roku wygasły prawa autorskie majątkowe do utworów wydanych w 1945 r. i wcześniejszych jeśli nieznany jest autor oraz znanych autorów zmarłych w 1945 r..

To można było wyliczyć samodzielnie na podstawie wskazanego wyżej przepisu prawnego :!: :what:

Powrót