Stara sprawa z Krukiem

• Autor wątku Autor wątku sebastian7777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebastian7777

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam . Pytanie teoretycze. Dziś logując się na EPU zauważyłem sprawę i nakaz wydany na adres na którym nie mieszkam od 13 lat . Ponieważ miałem kilka spraw komorniczych (wszystkie spłacone zbieg egzekucji) była tam również ta sprawa ze starym adresem. Ponieważ o niej nie wiedziałem czy w tym wypadku mogę zaskarżyć nakaz? I czy ta sprawa jest spłacona czy wywoła to jakieś skutki? Z góry dziękuję

Termin w ogóle nie zaczął biec.
Sporo wątków "gotowców" - szukamy, czytamy.

Ok tylko czy jeśli się okaże że to spłaciłem (sprawdzam) to co dalej?

Splacone wskutek czego? Nakazu zapłaty? Czy po prostu roszczenie było bezzasadne, ponieważ w dacie wniesienia pozwu nie istniało (spłacone wcześniej)?

Tak jak pisałem miałem kilka spraw i podejrzewam że ta sprawa też wylądowała u komornika.dopiero teraz uklada mi się wszystko w całość

To z kiedy ta sprawa jest? Jaki jest jej stan?
Poszukaj pism komorniczych, porównaj sygn. akt. Wobec braku prawidłowego doręczenia to nawet po zakończonej egzekucji możesz wnieść sprzeciw - i jeśli sprawy nie przegrasz to Kruk pieniądze będzie musiał zwrócić.

nakaz jest z 2013r a sprawa z 2002r pisma weryfikuje

jedyne pismo od komornika mam ale bez numeru akt sądowych jedynie z numerem KM

to jest postanowienie o zakończeniu postępowania. Mogę się tylko domyślać choć spróbuje to ustalić z komornikiem. Fakt jest pewny ze nakazu nie dostałem na właściwy adres

odświeżam temat. Obie egzekucje są wyegzekwowane przez komornika. Do e sądu wysłałem sprzeciw od nakazu zapłaty ze względu na nie prawidłowe doręczenie (inny adres zamieszkania udokumentowane).czy ktoś może powiedzieć jak to ugryźć dalej?

Witam ponownie.e-sąd uchylił oba nakazy. Sprawy przekazał do sadu właściwego. W obu sprawach były egzekucje. Jaki może być dalszy tok? Może ktoś był w podobnej sytuacji

Albo Kruk cofnie pozew albo sprawa się rozstrzygnie w Sądzie właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania.

Czekaj teraz na pismo z tego Sądu.

Kruk coś dostał w tych egzekucji ?

coco2000 napisał:
Albo Kruk cofnie pozew albo sprawa się rozstrzygnie w Sądzie właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania.

Czekaj teraz na pismo z tego Sądu.

Kruk coś dostał w tych egzekucji ?

Dostał sporo

A ogólnie należało mu się czy na przedawniony dług uzyskał te nakazy?

coco2000 napisał:
A ogólnie należało mu się czy na przedawniony dług uzyskał te nakazy?

Przedawnione o 6 lat

coco2000 napisał:
Jeśli nie przegrasz - czyli Kruk cofnie pozew, sąd umorzy z uwagi na nieuzupełnienie kwitów bądź oddali powództwo - Kruk odda ci to wszystko co komornik zajął, czyli kwoty dla Kruka plus koszty komornicze

Jeżeli były przedawnione w momencie składania przez Kruk pozwów - sprawę właściwie masz wygraną. Później musisz zażądać od KRUK zwrotu pobranych środków. Z kosztami komorniczymi może nie być tak prosto, bo egzekucja wówczas była podjęta na podstawie ważnego nakazu zapłaty. Ale Amelia być może wie to lepiej i ma większe doświadczenie. Niewykluczone że będziesz musiał złożyć pozew przeciwko KRUK

amelia2013 napisał:
Jeśli nie przegrasz - czyli Kruk cofnie pozew, sąd umorzy z uwagi na nieuzupełnienie kwitów bądź oddali powództwo - Kruk odda ci to wszystko co komornik zajął, czyli kwoty dla Kruka plus koszty komornicze
Dziękuję Wam za pomoc. Czyli pismo o przedawnieniu dopiero na rozprawie?

Powrót