Stara sprawa ze SKOK wróciła

• Autor wątku Autor wątku biedrek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Komornik nie ma w tej sprawie nic do powiedzenia, więc i "dogadać się" z nim nie można. Można za to z wierzycielem.

nie wróżę jakichkolwiek szans...
Można za to z wierzycielem...
to jak w końcu?

Po prostu nie wierzę, że bank będzie chciał się dogadać i tyle.

Założyłem konto w Sądzie w Lublinie. Mam tam dostęp do nakazu zapłaty- ale tylko w sumie do niego. To raptem jedna strona ze zdaniem:
"po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu wniesionego w dniu 2011-03-08 przez
Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa Wspólnota z siedzibą we Wrocławiu
nakazuje pozwanemu w ciągu dwóch tygodni od doręczenia nakazu zapłacić powodowi

Nigdzie tu nie ma adresu na jaki zostało to wysłane. Sprzeciwu drogą elektroniczną też nie można złożyć. Nie mogę poczytać żadnych akt sprawy bo nie ma nic.
Jest tylko postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności- czyli to co wyżej. I zarządzenie o stwierdzeniu doręczenia, w którym też jest jedno zdanie:
"po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym sprawy z powództwa Spółdzielcza Kasa Oszczędnościowo-Kredytowa Wspólnota z siedzibą we Wrocławiu
z a r z ą d z a
na podstawie art. 139 kpc pozostawić w aktach korespondencję dla pozwanego ze
skutkiem doręczenia na dzień 25/04/2011 roku.

Czy to oznacza że zostawili sobie pisma i uznali że je doręczyli?

Każda sprawa ma nadany kod dostępu, według niego możesz dostać się do akt. Tak, to oznacza doręczenie zastępcze. Sprzeciwu nie można złożyć, bo wg. systemu jest po terminie. Tylko zanim złożysz sprzeciw zastanów się po co?

Złożę go po to - tak myślę- by mieć odrobinę więcej czasu- nawet jak go odrzucą- to może zdążę w tym czasie dojść do jakiegoś porozumienia z wierzycielem. A jak nie to mam czas na przygotowanie się do zwolnienia z pracy i ogarnięcia temat % ów z tym związanych. Bo tak jak pisałem nie mam problemu z pracą na czarno i nie pozwolę by komornik zabierając mi 50 % wynagrodzenia pozbawił mnie środków do życia

Kod dostępu na nakazie prowadzi do nakazu... kod dostępu o nadaniu klauzuli wykonalności prowadzi do tej klauzuli. Natomiast nigdzie nie ma akt sprawy, w których byłoby cokolwiek opisane- na czele z adresem do doręczeń

Złożę go po to - tak myślę- by mieć odrobinę więcej czasu- nawet jak go odrzucą- to może zdążę w tym czasie dojść do jakiegoś porozumienia z wierzycielem.
Nie wiem co to za wierzyciel, ale ja bywam wierzycielem i powiem jedno - dla mnie sprzeciw od nakazu zapłaty to właśnie ten moment, kiedy rozmowy jakiekolwiek się skończyły - bo oznacza to, że pozwany kwestionuje należność.

Jak nie możesz znaleźć w e-sądzie stosownych danych, to przedzwoń tam do nich. Taką informację jak "na jaki adres poszedł nakaz" powinni Ci udzielić.

Co do "pracy na czarno" - przypominam, że egzekucja z wynagrodzenia czy rachunku bankowego to tylko jedna z możliwości. A nie jedyna.

No dobra- w rzeczowej sprawie wystąpiłem do wierzyciela o ugodę. Temat jest u komornika więc nic więcej nie mogę zrobić.
Zastanawiam się tylko jeszcze nad jedną kwestią- jak mam rozumieć nowe terminy przedawnień, objęte zmianami Dz.U. 2018 poz 1104- z 13.04.2018 Zmiana ustawy Kodeks Cywilny?
Czy nowe, krótsze terminy przedawnień obowiązują tylko w przypadku zadłużenia, które jeszcze nie powstało, a może w przypadku takiego gdzie jeszcze nie ma przedawnienia bo jest np sprzed roku- czy zmiana obejmie wszystkie przedawnienia wstecz?
Gdzie znajdę jakieś konkrety na ten temat?

W przepisach przejściowych. Miejsce już sam podałeś - to ten sam akt prawny.

Powrót