Starania o obywatelstwo Niemieckie

• Autor wątku Autor wątku Drygg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drygg

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam serdecznie , staram się o obywatelstwo niemieckie , wniosek złożyłem poprzez ambasadę w Polsce, dostałem odpowiedź , że jest możliwość starania się po ojcu i po dziadku.Większość faktów jest udokumentowana. Czekam na konkretną decyzję już 3 lata, mam możliwość zameldowania się w Niemczech , teraz moje pytanie takie jak uważacie czy jest sens i czy przyspieszy to sprawę załatwienia bo wiem , że po zameldowaniu inny organ jest odpowiedzialny a w Koln jest tylko konsultowane , czy na takim etapie 3lat.. jest sens aby meldować się i tam już w danym mieście się starać ? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź !

Ostatnia edycja:
Na dwoje babka wrozyla, bo BVA na stojej stronie podaje, ze w przypadku sprawy, ktory jest w toku i gdy wnioskodawca zmieni miejsce zamieszkania (z zza granica na adres w Niemczech), to "BVA w porozumieniu z wladzami miejscowymi decyduje, kto bedzie prowadzil dalej sprawe". Wiec albo nic sie nie zmieni albo sprawe przejmie urzad miejscowy, ale tego nie mozna przewidziec

Czy jest możliwość skontaktowania się z BVA z zapytaniem na jakim etapie jest sprawa rozpatrzenia? z pewnością i tak nie będą w stanie udzielić mi odpowiedzi bo mają tyle wniosków i tyle spraw , że zapytaniami nie zawracają sobie pewnie głowy.

Dzień dobry, czy w Niemczech w każdym landzie jest jeden i ten sam dokument o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego, czy różnią się? Jeśli jest jeden i ten sam czy mógłbym prosić o podanie linka do tego dokumentu ? Dziękuję

Wszedzie jest taki sam wzor dokumentu, nazywa sie Staatsangehörigkeitsausweis i jest zolty

Drygg napisał:
Dzień dobry, czy w Niemczech w każdym landzie jest jeden i ten sam dokument o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego, czy różnią się? Jeśli jest jeden i ten sam czy mógłbym prosić o podanie linka do tego dokumentu ? Dziękuję

taki sam wszedzie jest..

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dzień dobry, jeśli chcę dopiero ubiegać się o obywatelstwo niemieckie po przodku (mieszkając już w Niemczech) to najpierw w miejscowym Rathaus/Landratsamt złożyć formularz F i V? Proszę o odpowiedź.

w miejscowej Staatsangehörigkeitsbehörde otrzymasz wnioski i tam je zlozysz

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Interesuję mnie konkretnie z ,których dokumentów mam skorzystać. Czy chodzi o F i V ? czy jakieś inne. Jeśli tak to o jakie formularze chodzi. Ubiegam się o obywatelstwo po przodku. Chciałbym wniosek wypełnić w domu.

Urzedy miejscowe maja wlasne formularze a nie te z BVA. Poza tym skoro zlozyles wniosek juz w BVA, to nie mozesz skladac nowego w urzedzie miejscowym, tylko musisz zawiadomic BVA a zameldowaniu, a oni zadecyduja, czy przekaza sprawe urzedowi miejscowemu czy sami go beda dalej rozpatrywac

Witam. Proszę o pomoc bo nie wiem co dalej może ktoś coś wie w sprawie odwołania od decyzji BVA. Jeżeli dostałem decyzję odmowną w 2005 roku i kancelaria się nie odwołała, czy mogę wznowić sprawę powołując się na numer prowadzonej sprawy czy może złożyć ponownie wniosek i powołać się na oryginały dokumentów znajdujących się w sprawie zamkniętej w 2005r. Ponadto czy mogę powołać się na fakt że siostra ojca posiada obywatelstwo niemieckie i w jej aktach powinien znajdować się Vertriebenenausweis o który prosiło BVA a z powodu którego otrzymałem odmowę.
Ponadto czy fakt że po śmierci mojego dziadka, mój ojciec i jego siostra jako dzieci otrzymywali po nim rentę z Niemiec. A ich niepełnosprawny brat mieszkający w Polsce przyznaną miał rentę dożywotnio ( zmarł w 2014 ). Proszę o pomoc bo stoję w miejscu. O obywatelstwo staram się razem z ojcem.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry, w dniu dzisiejszym dzwoniłem do Köln z zapytaniem w sprawie obywatelstwa przy okazji zapytałem czy jest możliwość złożenia papierów w Niemczech w urzędzie miasta gdzie mieszkam (Monachium). Urzędnik odpowiedział ,że nie można. Taka możliwość była jeszcze 3 lata temu. Zaznaczam,że papierów nigdy nie wysyłałem do Köln. Czy to jest możliwe? Mieszkam w Monachium i chce składać w miejscu zamieszkania. Urząd w Köln jest odpowiedzialny za wnioski z zagranicy. Nie rozumiem tego... czy wprowadził mnie w błąd? w jakim celu?

witam dolaczylam do forum dzis dlatego ze tak naprawde wyczytalam ze tutaj moge dostac odpowiedz na moje pytanie.A wiec moje pytanie brzmi czy jest sens? Moi dziadkowie ze strony ojca mieli obywatelstwo niemieckie nie wiem czy dalej maja gdyz sprawa mnie nigdy nie interesowala nie wiem czy w tamtych czasach zyli na terenach niemieckich w pl czy tez w inny sposob je nabyli faktem jest nadal mieszkaja w Polsce, ojciec moj posiada takowe obywatelstwo, wiem ze jakis czas pare lat mieszkal i pracowal legalnie w Niemczech w tym czasie dostawalam od niego alimenty zatwierdzone w niemczech pozniej zjechalk do Polski na chwile obecna prubuje zlapac z nim kontakt ze wzgledu iz chcialabym by dal mi dokumenty potrzebne mi wlasnie do sprawy o obywatelstwo, i pytanie jest sens zalatwiania czegokolwiek ?

Powrót