stare skany schematy, manuale na stronie www

• Autor wątku Autor wątku piotr22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Chciałbym utworzyc stronke ze schematami, manualami, katalogami starych sprzetów audio sprzed pona 30 lat, dla celów edukacyjnych, nie komercyjnych. Oczywiscie na stronie zamieszczane byłyby skany tych dokumentów, które skanowałbym sam lub sciagał z innych stron.

Czy mogę czynic takie rzeczy na swojej stronie???
prosze o pomoc

jezeli nie moge tego robic to czy mozna jakos inaczej to robic aby nie naruszac praw autorskich...
dzieki

Ostatnia edycja:
Takie materiały mogą być chronione prawem autorskim. Rozpowszechnianie wymaga generalnie zgody autorów/właścicieli praw autorskich, ale w ustawie jest taki przepis Art. 33.4 Wolno korzystać z utworów w związku z prezentacją lub naprawą sprzętu. Jeśli taki byłby cel to można by się tym posiłkować.

pyt.1
:), czyli, jezeli np na stronie bedzie informacja, ze materiały słuza wyłacznie do celów edukacyjnych lub naprawczych to powinno załatwic problem ??

pyt.2
albo jezeli np sciagnałbym takie materiały z jakiejs innej strony, zamieszczajac je na swojej stronie a nastepnie zamiescił link do tej strony jako źródła - czy to jest równiez dobre rozwiazanie ??

1. Problem w tym, że w razie czego to Pan będzie musiał udowodnić edukacyjny charakter strony i że nie czerpie Pan z tego tytułu korzyści..

Co do napraw, to byłbym ostrożny - ustawa w ogólności mówi o "własnym użytku osobistym". Co oznacza, że Pan dokonując napraw mógłby wykorzystywać do tego te schematy, a nie wrzucać je do Internetu.

2. W przypadku własnego użytku osobistego - Art.34. ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych. Możliwości i Pana decyzja.

opss! Przepraszam, jakiś 'skrót myślowy' mi się zrobił przy naprawach. Oczywiście żaden "własny użytek" tylko wykorzystanie schematów w procesie naprawy sprzętu, czyli 'przy sprzęcie'. A co mogłyby mieć naprawy wspólnego z umieszczaniem schematów w sieci?

...
widze ze w internecie jest mnóstwo takich stron i jakos sie tym raczej nikt nie przejmuje, niektórzy to nawet na tym kase robia bezposrednio sprzedajac te skany..

to ja juz sam nie wiem...co zrobic ??? chyba bede musiał sobie odpuscic ta strone :(

Powrót