Starosta nie chce wydać prawa jazdy kat. A wyłączonej spod zakazu

• Autor wątku Autor wątku margos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

margos

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam

Bardzo proszę o informację w następującej sprawie. We wrześniu ubiegłego roku zatrzymano mi prawo jazdy kat. B za jazdę w stanie nietrzeźwości (0.7 promila) - art. 178a pkt. 1. Sąd orzekł zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych w ruchu lądowym z wyłączeniem kategorii A prawa jazdy (ze względu na umożliwienie mi dojazdu do pracy, bo jestem jedynym żywicielem rodziny) na 3 lata. Wyrok już się uprawomocnił i teraz staram się o odzyskanie kategorii A. I tu zaczynają się schody. Przeszedłem już badania psychologiczne, w wyniku których psycholog orzekł brak przeciwwskazań do kierowania pojazdem w zakresie prawa jazdy kat. AM, A1, A2, A, B1, B, B+E, T. Przeszedłem też pozostałe badania i oczekuję na wyniki. Starosta wydał już decyzję o cofnięciu mi uprawnień do kierowania pojazdami kat. B na okres 3 lat do dnia zakończenia obowiązywania kary zakazu prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych w ruchu lądowym z wyłączeniem kat. A prawa jazdy zgodnie z wyrokiem Sądu Rejonowego. Jednak w starostwie poinformowano mnie, że nawet jeśli złożę wniosek o wydanie prawa jazdy kat. A wyłączonej spod zakazu to odpowiedź starosty będzie odmowna. Podali mi następujące artykuły: poz. 155 art. 12.1 pkt 2, ust. 2 pkt 2

Art. 12. 1. Prawo jazdy nie może być wydane osobie:

2) w stosunku do której został orzeczony prawomocnym wyrokiem sądu zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych - w okresie i zakresie obowiązywania tego zakazu;

2. Przepis ust. 1 pkt 2 stosuje się także wobec osoby ubiegającej się o wydanie lub zwrot zatrzymanego prawa jazdy, a także o przywrócenie uprawnienia w zakresie prawa jazdy kategorii:

2) AM, A1, A2, A, C1, C, D1 lub D - w okresie obowiązywania zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych obejmującego uprawnienie w zakresie prawa jazdy kategorii B;

Ponadto Pani w starostwie podała mi wyrok naczelnego sądu administracyjnego z dnia 29.10.2015r. I OSK 382/14, żeby mnie utwierdzić w tym, że nie wydadzą mi kategorii A.

- Czy pomimo tego, że Sąd Rejonowy wydając prawomocny wyrok wyłączył mi prawo jazdy kategorii A spod zakazu, starostwo może mi jej nie wydać nawet jeśli prawidłowo przejdę badania lekarskie, na które skierowało mnie starostwo (krew, ekg, okulista, psycholog) i zapłacę karę orzeczoną w wyroku Sądu?
- Czy ta decyzja Starostwa, którą już otrzymałem, dotyczy tylko cofnięcia uprawnień do kierowania pojazdami kat. B czy również kat. A?
- Jak powinienem dalej postąpić jeśli Starostwo wyda decyzję odmowną dotyczącą wydania mi prawa jazdy kat. A?
Bardzo liczę na Waszą pomoc. Może mieliście już doświadczenie w takich sprawach.
Pozdrawiam.

Powyższy wyrok przeczytałem, tylko że tam jest trochę inna sytuacja, ponieważ Sąd nie wyłączył tamtej osobie żadnej kategorii spod zakazu.

Czy możecie mi wyjaśnić dlaczego Sąd wydaje wyrok wyłączający spod zakazu kategorię A ze w względu na umożliwienie dojazdów do pracy (mieszkam w bardzo małej miejscowości, z której nie ma innej formy dojazdu do pracy wielozmianowej) przy zatrzymanej kategorii B, jeśli Sąd z góry ma świadomość, że starostwo na podstawie powyższych przepisów nie może wydać tego prawa jazdy kat. A?

Czy mój wyrok oznacza, że skoro Sąd wyłączył kat. A spod zakazu to po upływie trzech lat otrzymam zwrot tego dokumentu ze starostwa i to prawo jazdy będzie nadal aktualne?

Jak to się ma do tego, że prawo jazdy traci ważność po upływie roku od jego zatrzymania?

margos napisał:
Powyższy wyrok przeczytałem, tylko że tam jest trochę inna sytuacja, ponieważ Sąd nie wyłączył tamtej osobie żadnej kategorii spod zakazu.

Czy możecie mi wyjaśnić dlaczego Sąd wydaje wyrok wyłączający spod zakazu kategorię A ze w względu na umożliwienie dojazdów do pracy (mieszkam w bardzo małej miejscowości, z której nie ma innej formy dojazdu do pracy wielozmianowej) przy zatrzymanej kategorii B, jeśli Sąd z góry ma świadomość, że starostwo na podstawie powyższych przepisów nie może wydać tego prawa jazdy kat. A?

Czy mój wyrok oznacza, że skoro Sąd wyłączył kat. A spod zakazu to po upływie trzech lat otrzymam zwrot tego dokumentu ze starostwa i to prawo jazdy będzie nadal aktualne?

Jak to się ma do tego, że prawo jazdy traci ważność po upływie roku od jego zatrzymania?

dowiedz się czy chodzi o fizyczne posiadanie dokumentu. Bo tak na chłopski rozum to ja bym wyrok w koszulkę sobie zapakował, zaznaczył długopisem właściwą teść orzeczenia i jeździł z tym.

Powrót