Starsze faktury.

• Autor wątku Autor wątku Dawit006
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawit006

Witam Wszystkich.
Posiadałem kiedyś internet w pewnej firmie, później rozwiązałem umowę i wszystko było ok. Wczoraj dostałem list z tejże firmy na ponad 260 euro (mieszkam za granicą - nasza waluta to euro). O co im chodziło?
Jakieś 4 faktury były nie opłacone z 2008 roku, wyszło 180 do zapłaty (za 4 faktury) ale firma się nie odzywała. Z tego co zrozumiałem (list jest po Holendersku, chodź umowa z firmą była w języku francuskim) naliczają sobie 15% z sumy od minimum 40 euro (jakoś tak to google tłumacz mi wytłumaczył) i jeszcze dodają 37 euro bo nie zostało opłacone przez 28/08/2013 (chciałbym przypomnieć iż dostałem ten list, prawdopodobniej z firmy windykacyjnej, WCZORAJ, czyli 09/09/2013).
Chciałbym teraz się dowiedzieć czy nie można coś z tym zrobić? Nie chciałbym się ciągać po sądach, a tym bardziej płacić. Po prostu zajść i powiedzieć że 5 lat się nie odzywać, a nagle po upływie czasu sobie przypominają, kiedy to suma zaczyna się robić 3 cyfrowa?
I dlaczego wysłali mi fakturę PO 28/08/2013? Czyżby specjalnie to zrobili żeby jeszcze sobie zarobić?

Dziękuje i pozdrawiam, mam nadzieję że mój tekst jest w miarę zrozumiały.
ps. nie korzystałem z opcji "szukaj" gdyż nie wiedziałem jakie słowa klucze wpisać - jeśli zły dział, prosił moderatora o przeniesienie tematu i poinformowanie mnie :)

Powrót