Stary dług, Bank Zachodni,BTE, Best

• Autor wątku Autor wątku Adrian Krystian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrian Krystian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
18 czerwca 2018r. otrzymałem zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia na wniosek Banku Zachodniego (1400zł) na podstawie BTE Kredyt Banku zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 18.11.2010r.
W WBK zostałem poinformowany że nie widnieje w windykacji.
Na infolinii WBK (w dziale długów przedawnionych) powiedzieli mi, że dług został sprzedany w 2011 roku i po wszelkie informacje odsyła do komornika i firmy BEST i nie może podjąc żadnych kroków bez konsultacji z firmą BEST...
Pod koniec lipca komornik został poinformowany o zakończeniu egzekucji a ściągnięte środki zostaną przeznaczone na zaspokojenie opłat egzekucyjnych i najprawdopodobniej nie zostały przeznaczone dla WBK (decyzja o umorzeniu postępowania ma mi zostać przesłana pocztą).

Między 2011 rokiem a 2018 komornik nic nie robił (od 6 lat pracuje legalnie) mimo to były dokonywane dobrowolne wpłaty na konto komornika i nie wiem dla kogo ten hajs poszedł. Jakie kroki mogę podjąc w obecnej sytuacji?

Adrian Krystian napisał:
Jakie kroki mogę podjąc w obecnej sytuacji?
uchylić bte w całości a po uchyleniu wykonalności może uda się odzyskać kasę jaką komornik pobrał, z firmą B. nie rozmawiamy tylko sobie czekamy na pozew lub nakaz zapłaty, zapewne przyjdzie z Sądu z Elbląga oni ten Elbląg uwielbiają,

A jak mogę uchylić to bte z czym to się je? Nie mam żadnych pism o cesji, praktycznie żadnych pism nie mam. Nie znam też historii sprawy.

Adrian Krystian napisał:
A jak mogę uchylić to bte z czym to się je? Nie mam żadnych pism o cesji, praktycznie żadnych pism nie mam. Nie znam też historii sprawy.
ale masz:
Adrian Krystian napisał:
18 czerwca 2018r. otrzymałem zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia na wniosek Banku Zachodniego (1400zł) na podstawie BTE Kredyt Banku zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 18.11.2010r.
Adrian Krystian napisał:
dług został sprzedany w 2011 roku
wszelkie dane już posiadasz, czyli sygn akt klauzulowych (sądowych) oraz, że była cesja wierzytelności - idziesz za dokumentami i zbierasz informacje najlepiej w formie odpisów bądź zdjęć pism znajdujących się w aktach sądowych i komorniczych, do banku możesz napisać pisemko o ponowne przesłanie informacji o cesji wierzytelności,

Jak to się ma teraz jak już nie ma BTE ?

Bte jest w obiegu prawnym i trzeba go wyeliminować z obiegu. Dlatego zaproponowalem pozew z art 840 kpc.

Pytam bo gdzieś błądząc po internecie wyczytałem, że BTE wystawione przed 2016 roku przestały istnieć z wejściem nowego prawa.

Bte masz 2010 roku natomiast po wyroku SN uznano bte jest niezgodne z konstytucją i dlatego od 2016r banki muszą dochodzić swoich praw tak jak wszyscy czyli muszą występować z pozwami przeciwko swoim dłużnikom.

Powrót