Stary dług BPH a Alior

• Autor wątku Autor wątku Joanna_001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna_001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich,
Kilka dni temu przyszło do mnie wezwanie do zapłaty zAlior Banku zadłużenia konta wynikającego z obsługi konta.
Po wnikliwej analizie okazało się, ze chodzi o stare konto dla nastolatków (miałam wtedy 15 lat), którego opiekunem konta był mój ojciec. Z konta w ogóle nie korzystałam, za to po 2 latach (wcześniej nie otrzymałam informacji o zadłużeniu) przyszło pismo stwierdzające zadłużenie na 200 zł. Nikt w BPH nie chciał ze mna rozmawiać bo byłam jeszcze niepełnoletnia, z kolei twierdzili ze dług mam spłacić ja. Sprawa ucichła aż do teraz (minęło Ok. 4,5 roku). Tym razem przyszło pismo z alioru wezwanie do zapłaty z tytułu zadłużenia konta na 300zl (jako ze Alior przejął BPH). Oczywiście jestem juz osoba pełnoletnia z nawiązką czy w tej sytuacji jedynym slusznym rozwiązaniem jest spłacić dług? Czy dług się przypadkiem juz nie przedawnił a druga rzecz czy nie powinni ścigać mojego ojca?
Bede wdzięczna za wszelka pomoc.
Pozdrawiam!

Jeżeli bank nie dochodził przymusowo zobowiązania czyli poszedł do sądu to ten dług jest przedawniony.

Pilnować pism, zwłaszcza z sądu. Jeżeli przyjdzie nakaz zapłaty, w terminie wskazanym w pouczeniu wnieść sprzeciw. Wielokrotnie omawiano temat w windykacyjnym - proszę poszukać i poczytać.

Powrót