Stary dług Dunaj finanse

• Autor wątku Autor wątku Doriss33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Doriss33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien Dobry, Mam problem ze starym niezapłaconym mandatem z mpk. Jakiś czas temu zobaczyłam ze jestem wpisana na listę dłużników w krd. Data wymagalności zapłaty widnieje na rok 2007. Wpisana zostałam tam przez firmę Dunaj która wykupiła dług od mpk. Kwota która mam zapłacić to 1060zl. Kilka lat temu przyszło mi zwykłym listem zawiaiodomienie o niezapłaconych kilku mandatach już wtedy minęło ponad trzy lata od istnienia mandatu. Odpisałam ze dług jest już przedawniony i nie będę go płacić. Od tamtej pory nie dostałam od żadnego pisma. Niedawno pobierając raport zobaczyłam ze tam widnieje. Czy jest jakaś możliwość aby mnie usunięto z tej listy, od daty wymagalności minęło już ponad 10 lat? Bardzo proszę o odpowiedz. Dziękuje i pozdrawiam Dorota

Moim zdaniem tak, dzis weszła w życie nowelizacja ustawy która nakazuje wykreślać wpisy gdzie data wymagalności jest dalsza niż 10 lat.

Brzmienie art 31:
Biuro usuwa informacje gospodarcze:
9)
nie później niż po upływie 10 lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne, jeżeli dłużnikiem jest konsument, przy czym w przypadku roszczeń stwierdzonych prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczeń stwierdzonych ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd nie później niż po upływie 10 lat od dnia stwierdzenia roszczenia.

Dziękuje bardzo za odpowiedz ;) czy pismo powinnam skierować do krd czy do Dunaj finanse ?

Powrót