stary dług z vivusa

• Autor wątku Autor wątku copperhead90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

copperhead90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
mam stary dług z racji pozyczki wziętej w vivusie. Nie dawno przyszło jakieś pismo z sądu odnosnie tego. Napisałem do vivusa maila
otrzymałem taka odpowiedź
"dziękuję za kontakt. Jednocześnie informuję, że z dniem 29.06.2017 r. roku wierzytelność wynikająca z tytułu Umowy Pożyczki nr xxxxxxx zawartej z Vivus Finance sp. z o.o. została sprzedana na (...) " chodzi o Kruka..

Kruk zaproponował rozlozenie tego na raty...

jak mam działać?
czy z sądem czy z Krukiem??
i czy nie jest ten dlug przedawniony?

copperhead90 napisał:
Witam,
mam stary dług z racji pozyczki wziętej w vivusie. Nie dawno przyszło jakieś pismo z sądu odnosnie tego. Napisałem do vivusa maila
otrzymałem taka odpowiedź
"dziękuję za kontakt. Jednocześnie informuję, że z dniem 29.06.2017 r. roku wierzytelność wynikająca z tytułu Umowy Pożyczki nr xxxxxxx zawartej z Vivus Finance sp. z o.o. została sprzedana na (...) " chodzi o Kruka..

Kruk zaproponował rozlozenie tego na raty...

jak mam działać?
czy z sądem czy z Krukiem??
i czy nie jest ten dlug przedawniony?

Wróżek tu nie ma i nikt Ci tak nie strzeli czy to jest przedawnione czy nie, nikt Ci nie odpowie jak masz działać bo nikt nie widział papierów ani nawet ty sam nie zechciałeś opisać sprawy.

Tak jak Kanas napisał najpierw to zapoznaj się z tym "jakimś " pismem z Sądu. Jeśli to pozew to kto go wniósł jakie jest uzasadnienie powództwa, jakie posiadają dowody na ten dług itd.

Jak to ogarniesz to wtedy się pytaj , a może ktoś Ci udzieli rady.

1. Tak jest to pozew.
2. Uzasadnienie powództwa - zawarłem umowę pożyczki i zobowiązałem się do spłaty w dniu 2015-04-07 otrzymałem pieniądze, a nie dokonałem spłaty wynikającej z umowy
3. dowód - wyciąg z ksiag rachunowych funduszu sekurytyzacyjnego z dnia 2017-12-07

Kiedy Vivus wypowiedział umowę.
Czy składał pozew do Sądu.Jak tak to czy był komornik . Daty napisz.

Czy oprócz wyciągu z ksiąg funduszu jeszcze coś przedstawili ? Umowę z Vivusem, potwierdzenie przelewu pieniędzy na twoje konto itd .

Takie długi ulegają przedawnieniu po 3 latach więc jeśli nic nie było ze strony Vivusa to teoretycznie jest to przedawnione i możesz śmiało się bronić.

A i ważne kiedy otrzymałeś pismo z Sądu? Czy był tam Nakaz Zapłaty czy Pozew ?

Od otrzymania pisma z Sądu masz w pouczeniu napisane w jakim terminie masz dać odpowiedź.

Ów Pismo z sądu wysłane zostało (data na pieczęci 17.10.18r) otrzymałem je kilka dni poźniej... natomiast data pozwu 2018-04-12
Nie miałem żadnego komornika z tego tytułu. Powodem jest KRUK
Oprócz wyciągu z ksiąg jest jeszcze "Wyciąg z elektronicznego załącznika do umowy cesji"
Umowy z vivusem brak, potwierdzenia przelewu na konto równiez brak.
W pismie od sądu wyraźnie jest zaznaczone POZEW
ostatnim dokumentem była kartka od kruka z danymi do przelewu i ustelenia dogodnych warunków płaty zadłużenia.

nie chciałbym poźniej być z tego tytułu w BIKu etc.

Najpierw piszesz niedawno otrzymałem jakieś pismo z Sądu a teraz piszesz że wysłali je w październiku 2018 to musiałeś je dostać jakiś tydzień- dwa tygodnie później. Więc termin na wniesienie odpowiedzi na pozew minął.
Pytanie czy Sąd wyznaczył termin sprawy, czy ta sprawa już się odbyła a ty nawet się tym nie zainteresowałeś.
Masz sygnaturę akt sprawy , zadzwoń do Sądu i spytaj się co się w tej sprawie dzieje.

Teraz miej nadzieję że jak będzie sprawa to Sąd oddali powództwo albo że ty na sprawie w Sądzie podniesiesz sprzeciw.Chyba że już po ptakach.

W BIK Cię nie będzie bo to jest tylko dla banków, w innych jak KRD itp mogą cię wpisać.

Twoja sprawa co postanowisz, albo będziesz się bronić i wygrasz albo zapłać im to co im się aktualnie nie należy.

Powrót