Stary, przedawniony dług

• Autor wątku Autor wątku catnips
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

catnips

Stały bywalec
Odpowiedzi
414
Witam,
pewien "fundusz" kupił dług mamy z 2005 r i w 2011 r z e-sądu uzyskał nakaz zapłaty. Moja mama nie dostała pozwu /prawdopodobnie sąsiad zabrał awizo/ i nakaz się uprawomocnił jednak do windykacji przystąpiono dopiero w ... 2013 r jak już z nakazem nic nie dało się zrobić.
Mama jest osobą bez pracy /choruje na kręgosłup/ nie ma też akcji-obligacji-kasy i nic w domu co nadawałoby się do sprzedania.
Komornik przysyła pisma -listem zwykłym - i grozi wejściem do domu z policją, jednocześnie żądając spłaty w ratach... Mama ma tylko minimalną krajową na siebie i dziecko nieletnie/alimenty i zasiłki/ ale mimo iż mama za każdym razem/co roku/ wysyła oświadczenia, dokumenty etc. dostaje wezwania, i "nie odpowiada na wezwania komornicze/w ocenie komornika/

Sytuacja bez wyjścia ... czy komornik ma prawo tak nękać ?/już 3 raz w tym roku/

catnips napisał:
czy komornik ma prawo tak nękać ?
To nie jest nękanie, taką ma pracę.
catnips napisał:
Mama jest osobą bez pracy /choruje na kręgosłup/ nie ma też akcji-obligacji-kasy i nic w domu co nadawałoby się do sprzedania
Powyższe nie jest tłumaczeniem które zasługuje na uwzględnienie.
catnips napisał:
Moja mama nie dostała pozwu /prawdopodobnie sąsiad zabrał awizo/ i nakaz się uprawomocnił
Jeśli coś można zdziałać w sprawie, to tylko opierając się na powyższym. Na początek należy ustalić na jaki adres był wysłany nakaz zapłaty, czy został odebrany, jeśli tak, to przez kogo itp.
Bardzo dużo podobnych tematów, poczytaj. Jak już będziesz wiedziała coś na temat doręczenia, wtedy możemy zastanawiać się dalej.

pozew zostal wyslany na dobry adres ale mama nie dostala zadnego awizo.
daloby sie uzyskac ponowne nadeslanie go z e-sadu?

Ostatnia edycja:
catnips napisał:
pozew zostal wyslany na dobry adres ale mama nie dostala zadnego awizo.
daloby sie uzyskac ponowne nadeslanie go z e-sadu?

Tu jest pozamiatane. Poczta odesłała list do Sądu z adnotacją avizowane więc nic tu nie wskóracie bo nie udowodnicie że aviza nie było w skrzynce.

Pozew można obejrzeć sobie na stronie e-sądu po wcześniejszym zarejestrowaniu się tam.

Nie tak do końca pozamiatane. Czasami Sąd uwzględni uprawdopodobnioną przyczynę uchybienia terminowi (pamiętajmy że nie trzeba tego udowadniać) W tym przypadku można spróbować złożyć - u tutaj uwaga! -wniosek o przywrócenie terminu wraz ze sprzeciwem (inaczej niż przy błędnym adresie), uzasadniając to właśnie brakiem awiza w skrzynce. Firma pana Rafała B narobiła tyle bałaganu że sądy nader często przyjmują za dobrą monetę tłumaczenia tego typu (to akurat z relacji pracownika sądu). Ja do tej pory przerabiałem to w sądach rejonowych i w 4 przypadkach na 4 udało mi się przywrócić termin. Z tym że musi to być - w mojej ocenie - wniosek o przywrócenie terminu, bo tutaj uważa się - i słusznie - że nakaz został doręczony prawidłowo. Spróbować nie zaszkodzi...

digiton napisał:
Nie tak do końca pozamiatane. Czasami Sąd uwzględni uprawdopodobnioną przyczynę uchybienia terminowi (pamiętajmy że nie trzeba tego udowadniać) W tym przypadku można spróbować złożyć - u tutaj uwaga! -wniosek o przywrócenie terminu wraz ze sprzeciwem (inaczej niż przy błędnym adresie), uzasadniając to właśnie brakiem awiza w skrzynce. Firma pana Rafała B narobiła tyle bałaganu że sądy nader często przyjmują za dobrą monetę tłumaczenia tego typu (to akurat z relacji pracownika sądu). Ja do tej pory przerabiałem to w sądach rejonowych i w 4 przypadkach na 4 udało mi się przywrócić termin. Z tym że musi to być - w mojej ocenie - wniosek o przywrócenie terminu, bo tutaj uważa się - i słusznie - że nakaz został doręczony prawidłowo. Spróbować nie zaszkodzi...

Ale INpost chyba miał sądy od 2013 a tu pisze ze nakaz z 2011

digiton napisał:
Spróbować nie zaszkodzi...
Tylko na wniosek o przywrócenie terminu jest tydzień czasu od chwili kiedy pozwana dowiedziała się o nakazie zapłaty, sądzisz, że po poniższym termin ten nie upłynął ? :)
catnips napisał:
czy komornik ma prawo tak nękać ?/już 3 raz w tym roku/

I zdaje się że obydwie te przesłanki (data nakazu i liczba egzekucji) przesądzają o niepowodzeniu... Aczkolwiek 5 złotych nie majątek a czasami warto "przypalić głupa". Może który referendarz będzie miał zły dzień i klepnie temat...zwłaszcza w e-sądzie...

digiton napisał:
Firma pana Rafała B narobiła tyle bałaganu że sądy nader często przyjmują za dobrą monetę tłumaczenia tego typu (to akurat z relacji pracownika sądu).

To w 2011 r. Inpost doręczał już korespondencję sądową?

rewt napisał:
To w 2011 r. Inpost doręczał już korespondencję sądową?

Poczta polska.ale w naszej miescinie listonosz czesto nic nie dostarczal do domu a.na liscie sobie pisal .awizowano.
Dwa miesiace temu bylam na poczcie i odbieralam swoj polecony ...i jakiez bylo moje zdziwienie gdy na liscie byly kolejne pieczatki z .awizowano. z data na przod ?
czy to ma byc wniosek o przywrocenie terminu ze -sprzeciwem od nakazu zaplaty od razu? znajde w necie wzor?
jak to ocenic? a na pieczatkach byla tylko parafka nawet nie wiem czy to listonosz podpisal...
w 2011 moglo byc podobnie .

Ostatnia edycja:
Powrót