Stary wyrok podczas warunkowego zwolnienia

• Autor wątku Autor wątku ar9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ar9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam! Mam nietypową i trochę skomplikowaną sytuację, a ponieważ nie stać mnie za bardzo na pomoc adwokata to może ktoś tutaj będzie mi w stanie pomóc.

Sytuacja wygląda tak, że od czerwca 2019 do sierpnia 2020 odbywałem karę dwóch lat pozbawienia wolności. Odbyłem tylko 14 miesięcy, ponieważ uzyskałem warunkowe zwolnienie na pierwszej woknadzie. Był to mój pierwszy pobyt w ZK. Podczas odbywania tej kary byłem też przesłuchiwany do sprawy za czyn z 2018 roku. Sprawa przez COVID się przeciągała, była przekładana i wyrok zapadł dopiero miesiąc temu, gdy już prawie rok jestem na warunkowym. Wyrok jaki zapadł to jeden rok pozbawienia wolności. Co teraz?

Czy jeżeli podczas okresu próby nie popełniłem żadnego przestępstwa a doszedł mi ten zaległy wyrok to sąd mi odwiesi warunek?

Czy można starać o SDE będąc na warunkowym?

Z góry dziękuje za wskazówki

jeśli nowy wyrok za stary czyn zapadł po warunkowym zwolnieniu to nie ma to znaczenia dla warunkowego zwolnienia. Możesz być jednocześnie warunkowo zwolniony z poprzedniej kary i odbywać karę pozbawienia wolności do nowej kary w ZK. Znane są mi takie przypadki. Natomiast nie wiem dokładnie jakby się to miało do SDE , Kara roku pozbawienia wolności jest jak najbardziej możliwa do odbywania w SDE natomiast przeszkodą tu właśnie może być warunkowe zwolnienie .... ale pewny nie jestem. Nie wiem również czy nie zachodziłaby potrzeba wydania wyroku łącznego co w tym przypadku byłoby chyba najkorzystniejsze.

jezeli pojdziesz siedziec teraz to zawiasy beda odwieszone, wiem to ze swojego przypadku

Czy jeżeli podczas okresu próby nie popełniłem żadnego przestępstwa a doszedł mi ten zaległy wyrok to sąd mi odwiesi warunek?
Nie, jeśli czyn popełniony był przed okresem próby.
Czy można starać o SDE będąc na warunkowym?
Można. Inna kwestia, czy Sąd udzieli w takim przypadku zgody.

kgb14 napisał:

kgb nie wiem, ja w 2012 dostalem srodek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania, i po 2 miesiacach przyszlo mi pismo do AŚ Ze bedzie posiedzenie w sprawie odwieszenia zawiasów, i przez tyle czasu co bylem w w zk pozniej to wiele osób było które, wchodziły na cele z wyrokiem pół roku a robilo sie z tego 1.5 , 2 lata bo zaczeli odwieszać

moze sie cos zmieniło, ale ja mialem akurat odwieszony wyrok za to ze trafilem do AŚ

bongoz6 - mocno nie rozumiesz sytuacji prawnej która opisał pytający. Twoja była zupełnie inna.

Nie odwiesza Ci jak to nie bylo popelnione podczas okresu proby

Powrót