Statu Szkoły

• Autor wątku Autor wątku Adam4586
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam4586

Witam,
Nie miałem pomysłu na sklasyfikowanie tego tematu. Proszę obsługę do zakwalifikowanie tematu w odpowiednie miejsce.

Pytania.
1. Czy mam prawo do uzyskania kopi pełnego statu szkoły/ i wszystkich dokumentów do których jako uczeń podlegam ?
2. Czy muszę pełnić obowiązki dyżurnego?
3. Czy szkoła może narzucać ubiór (np. Strój Galowy)
4. Czy muszę np. Zakładać strój galowy jeżeli zabraniają mi tego przekonania religijne/ lub inne ?

Z góry dzięki za odp

Adam4586 napisał:
To chyba nic nie wnosi do tematu :!: I jest to idealny przykład trollowania

Zwróć uwagę, w jakim dziale znajduje sie obecnie temat. ;)

Nie napisałeś czy to szkoła publiczna czy niepubliczna.

Przy założeniu, że publiczna:

1. Dokumenty jak statut szkoły, regulamin sali gimnastycznej etc. powinny być ogólnie dostępne. Często znajdują się w samym budynku placówki (wiszą na ścianie itp.) Sam statut szkoły możesz znaleźć prawdopodobnie na stronie internetowej swojej szkoły, a jeżeli nie tam to (w zależności od tego czy jest to szkoła podstawowa i gimnazjum czy też liceum bądź szkoła zawodowa) w Biuletynie Informacji Publicznej gminy bądź starostwa (miasta).
2. To należałoby już sprawdzić w statucie.
3. "Narzucać" to mocne słowo - ale zapewne jak w pkt. 2.
4. To ciekawe pytanie - ale wydaje mi się, że raczej nie musisz ;]

no zrehabilitowałem się troche?

1. Dostać do wglądu możesz, ale jeśli chcesz mieć swoją kopię to musisz zapłacić za ksero.

Szkoła To gimnazjum publiczne.

W tym rzecz że poprosiłem o kopie statutu (oznajmiłem że za płace)
dostałem odp. Że tego dokumentu nie mogę dostać bo szkoła boi się
że inna placówka go "skopiuje"

Na stronie szkoły jest opublikowana tylko część gdzie są Prawa i Obowiązki
Uczniów od 85 pkt

Prosiłbym bardzo także aby swoje racje popierać odpowiednimi Art. z Konstytucji itp.

MisQ - owszem :)

Ostatnia edycja:
(...)
Prosiłbym bardzo także aby swoje racje popierać odpowiednimi Art. z Konstytucji itp.
(...)

Z Konstytucji to może być ciężko :P

Dlaczego nie zarządałeś podania podstawy odmowy? ;]

Takie dokumenty w gimnazjum publicznym powinny, a nawet muszą być udostępniane, nadto nie podlegają ochronie prawa autorskiego.

art. 4 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:

Przepis prawny:
Art. 4. Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty,
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole,
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne,
4) proste informacje prasowe.

Ostatnia edycja:
Może spróbuj w sposób opisany w poście nr 5 ? tj. przez Urząd Miasta.

Z tego co wiem to organem prowadzącym szkolę jest Urząd Gminy.

Dziwne jest to że podlegam temu dokumentowi a nie jest on opublikowany
Rozumiem że od dyrekcji nie dostane kopi ?

Powienieneś dostać od dyrekcji a raczej sekretariatu.
Sprawdz Biuletyn Informacji Publicznej tego urzędu gminy gdzie podlega szkoła.

ps. co zmieni już fakt, że będziesz go posiadał?

Właśnie spr. ten fakt w BIP nic na ten temat nie ma

Chcę go przeanalizować ;) :cool:

Może wychowawca Ci pomoże,względnie pedagog, bądź nie wiem kto .... higienistka? ;]
Powinni Ci go udostępnić, a jeżeli nie chcą Tobie - to muszą rodzicom.

Odpowiem jako wieloletni pracownik szkoły;)

1) tak
2) nie (*)
3) nie (*)
4) nie (*)

* kwestię tą reguluje Wewnątrzszkolny System Oceniania, którego częścią są kryteria oceny z zachowania. Zatem każdy buntownik wie, jakie są konsekwencje łamania regulaminu zachowania się w szkole (bo taki regulamin w formie pisemnej posiadać powinien) i tym samym wie na ja jaką ocenę z zachowania pracuje;)
AAA, i BIP to za mało. Ja bym jednak radziła odnieść się do Konstytucji. Warto też w razie czego powiadomić prokuraturę, jeśli są jakieś nadużycia. Prokuraturę generalną najlepiej.

Ostatnia edycja:
Same przepisy Konstytucji wiele nie pomogą - potrzebne są konkrety.... poza tym nie warto informować Prokuratury Generalnej bo i tak przekaże sprawę do właściwej rejonowej (strata czasu)... Nieudostępnienie statutu nie jest jeszcze "nadużyciem", które należy zgłaszać do organów ścigania - to pieniactwo.

(...)Prokuraturę generalną najlepiej.(...)
ja bym raczej celował po kolei MS,TK,SN,TP S.A - jak z grubej rury to z grubej rury :P

Oczywiście, że w tym przypadku było zapewne tak, że autor tematu w końcu zapoznał się ze statutem i po lekturze doszedł do wniosku, iż w rzeczywistości jego prawa do niechodzenia w stroju galowym i niebycia dyżurnym nie były łamane 8)

Ja nadal sugeruję poinformować prokuratora generalnego i Ministerstwo Sprawiedliwości :D:D:D
Misq, ale z Tobą też się zgadzam .... Play, Plus, Era, Centertel, Orange........
.....Teletubisie..........

Ostatnia edycja:
Powrót