Status bezrobotnego gwarancją zatrudniednia

• Autor wątku Autor wątku Wanryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wanryk

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam Drodzy Forumowicze.

Mam do was małe pytanko. Obecnie jestem studentem I roku według Indywidualnego Systemu/Toku Studiowania (studia stacjonarne) dla pracujących. Ostatnio dostałem telefon z pracy w firmie meblowej na stanowisku magazyniera. Szef powiedział, że zatrudnia mnie na razie na okres próbny (na czarno), ale mam się o to nie martwić, ponieważ zapłaci mi za to, dlatego aby wyjaśnić sprawę z Urzędem Pracy, otóż nie mogę się zarejestrować jako bezrobotny. Kadrowa konsultowała się z Urzędem Pracy i mówiła, że to nietypowy przypadek. Jutro sprawa zostanie wyjaśniona. Szef obiecał mi, że chce mnie przyjąć, ale wszystko zależy od tego czy mnie zarejestrują czy nie, bo jakieś pieniądze na mnie dostaną. Wiem, że istnieje coś takiego jak rejestracja jako poszukujący pracy. Może to wystarczy. Czekam na szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Czy posiadasz orzeczenie o stopniu niepełnosprawności?

P.S. Proszę pamiętać, że to forum prawne, a tutaj nie tolerujemy pracy na czarno... niezależnie od pobudek.

Nie posiadam orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Źle to nazwałem. Jest to okres próbny.

Zatem przykro mi, ale w sytuacji kiedy studiujesz w systemie stacjonarnym nie jest możliwe dokonanie rejestracji w PUP jako osoba bezrobotna, a tylko osoba z takim statusem może zostać skierowana do programów aktywizacyjnych realizowanych przez PUP.

To po co jest ten Indywidualny System/Tok Studiowania? A jakbym się zarejestrował jako poszukujący pracy? Może to by wyjaśniło sprawę? A jeśli to nie pomoże, to co miałbym zrobić, aby się zarejestrować?

Wanryk napisał:
To po co jest ten Indywidualny System/Tok Studiowania?
Na to pytanie powinna Ci odpowiedzieć uczelnia. Natomiast dopóki posiadasz status studenta studiów stacjonarnych (niezależnie od toku nauczania czy częstotliwości zajęć na uczelni) nie ma możliwości nabycia statusu bezrobotnego.
Wanryk napisał:
A jakbym się zarejestrował jako poszukujący pracy? Może to by wyjaśniło sprawę?
Status poszukującego pracy nie uprawnia do wydania przez PUP skierowania do programów przeznaczonych wyłącznie dla osób bezrobotnych.
Wanryk napisał:
A jeśli to nie pomoże, to co miałbym zrobić, aby się zarejestrować?
"Przenieść się" na studia zaoczne.

Powrót