Status bezrobotnego - przyznanie, utrata itp.

• Autor wątku Autor wątku raptoor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raptoor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Ewolucja podstaw prawnych-status bezrobotnego

Witam serdecznie.
Właśnie rozpoczynam pisać moją pracę licencjacką na temat "Statusu bezrobotnego".
Mój pierwszy rozdział brzmi: "Ewolucja podstaw prawnych w zakresie statusu bezrobotnego".
Chciałbym prosić Was o pomoc, a mianowicie o zaproponowanie ciekawych źródeł, z których mógłbym skorzystać, książek, artykułów, wersje elektroniczne dostępne w Internecie są mile widziane :] Oczywiście, zawsze mogę skorzystać z wyszukiwarki na http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html poza tym, mam również dwie książki na ten temat, ale boję się, że to może mi nie wystarczyć.
Pozdrawiam,
Szymon.

Witam serdecznie.
Piszę pracę licencjacką nt. bezrobocia i form pomocy bezrobotnym.
Aktualnie rozpoczynam drugi rozdział, w którym chcę się skupić na aktualnej ustawie i statusie bezrobotnego, pojęciu bezrobotnego, przyznaniu i utracie statusu.
Posiadam materiały, jednak już kolejny raz chciałbym Was prosić o pomoc - może ktoś ze zgromadzonych tu czytelników zajmował się tym i zaproponuje mi coś (książkę, artykuł, strona internetowa), co według niego jest doskonałym źródłem i może mi się przydać.
Pozdrawiam,
Szymon

[post scalony] - D!

Z regulaminu:
§18a Umieszczanie w podpisach linków do innych stron oraz reklam wymaga zgody Administratora. W tym celu należy skontaktować się z nim za pośrednictwem systemu Prywatnych Wiadomości (PW). Nie stosowanie się do tego wymogu będzie się wiązało z otrzymaniem ostrzeżenia, a w ostateczności zablokowaniem konta na forum.

Temat zamykam.
Link usunięty - otwieram. :)

Nie zdublowałem, bug skryptu :/

Re: Status bezrobotnego - przyznanie, utrata

[cytat="raptoor"] Wysłany: 08.01.2008, 19:41
Witam serdecznie.
Właśnie rozpoczynam pisać moją pracę licencjacką na temat "Statusu bezrobotnego".
Mój pierwszy rozdział brzmi: "Ewolucja podstaw prawnych w zakresie statusu bezrobotnego".
Chciałbym prosić Was o pomoc, a mianowicie o zaproponowanie ciekawych źródeł, z których mógłbym skorzystać, książek, artykułów, wersje elektroniczne dostępne w Internecie są mile widziane :] Oczywiście, zawsze mogę skorzystać z wyszukiwarki na http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html poza tym, mam również dwie książki na ten temat, ale boję się, że to może mi nie wystarczyć.
Pozdrawiam,
Szymon.[/cytat]

[cytat="raptoor"] Wysłany: 16.01.2008, 09:13
Witam serdecznie.
Piszę pracę licencjacką nt. bezrobocia i form pomocy bezrobotnym.
Aktualnie rozpoczynam drugi rozdział, w którym chcę się skupić na aktualnej ustawie i statusie bezrobotnego, pojęciu bezrobotnego, przyznaniu i utracie statusu.
Posiadam materiały, jednak już kolejny raz chciałbym Was prosić o pomoc - może ktoś ze zgromadzonych tu czytelników zajmował się tym i zaproponuje mi coś (książkę, artykuł, strona internetowa), co według niego jest doskonałym źródłem i może mi się przydać.
Pozdrawiam,
Szymon[/cytat]

Ok, teraz zauważyłem, że to dwa różne posty.
Tyczą się tej samej pracy, owszem, ale dwóch różnych tematów:
1. ujęcie historyczne;
2. bieżące przepisy.

Piszę tu, ponieważ zawsze warto jest spytać kogoś bardziej kompetentnego niż ja, a wydaje mi się, że jest tu kilku dobrych ekspertów w tym zakresie.

Aktualnie skończyłem przygotowywać się do pisania tego rozdziału (zebrałem i zaplanowałem ten rozdział), następny etap to napisanie go.

Po jego napisaniu biorę się za trzebi rozdział pt.: "Formy pomocy prawnej bezrobotnemu", w związku z którym plan mojego działania będzie wyglądał podobnie:
1. prośba Was o propozycje źródeł;
2. znalezienie odpowiednich książek w bibliotece;
3. na podstawie tych materiałów zaplanowanie rozdziału;
4. napisanie go;

Pozdrawiam,
Szymon

"Formy pomocy prawnej bezrobotnemu" - a o czym to niby ma być? Jak dobrze kombinuję, to chyba raczej chodzi o formy wsparcia (instrumenty i usługi rynku pracy) skierowane do bezrobotnych - ale to nie pomoc prawna.

Temat przenoszę na "ogólny"

Dokładnie, szanowna Pani promotor tak sformułowała nazwę tego rozdziału.
Prawdę mówiąc dopiero teraz przeanalizowałem sens tej nazwy :P

Można coś napisać, np.:
Na podstawie art. 46 ust. 1 pkt. 2 i 3 ustawy ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. nr 99, poz. 1001) starosta może:
1) przyznać bezrobotnemu jednorazowo środki na podjęcie działalności gospodarczej,
2) refundować koszty pomocy prawnej, konsultacji i doradztwa dotyczących podjęcia działalności gospodarczej, o której mowa powyżej.

Z tym, że jak już pisał Dariusz, nie jest to pomoc prawna, tylko finansowanie jej.

Bezpośrednią pomoc prawną świadczą bezpłatnie różnego rodzaju Biura Porad Obywatelskich itp.

Coś mi się wydaje (bez obrazy), że ta Pani Promotor jest teoretykiem i niezbyt zna praktykę.

Zdecydowanie chodzi mi o aktywną i pasywną politykę państwa na rynku pracy.

Wynalazłem już:
1. targi pracy;
2. szkolenia;
3. staże;
4. przygotowania zawodowe;
5. prace interwencyjne;
6. pośrednictwo pracy;
7. giełda pracy;
8. ulgi przy zatrudnieniu niepełnosprawnych;
9. EURES;
10. konsultacje;
11. zasiłki, stypendia, dodatki, świadczenia;

Mam zamiar poszukać jeszcze co oferują Publiczne służby zatrudnienia i Agencje zatrudnienia, co pisze na stronie PUP i WUP, w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej, oraz na bezrobocie.org.pl

A co szanowne koleżanki i koledzy proponują?
Pozdrawiam,
Szymon.

Powrót