Status bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku asyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asyl

Mam pytanie odnośnie bycia na bezrobotnym.
Otóż zarejestrowałam się w UP i teraz przez 3 m-ce bede bez zasiłku a potem kolejne 3 na zasiłku 100%
Nie wiem jak się zachować gdy pani w urzędzie przedstawia mi ofert pracy, jednak nie bardzo mnie interesują. Czy mogę bez powodu odmawiać bez końca? ( aż do okresu kiedy zaczną mi wypłacać zasiłek). Czy muszę przyjmować oferty?

zarejestrowała się bo nie miałam ubezpieczenia?
i chcę otrzymać nalezący mi się zasiłek?
Na przykład nie interesują mnie umowy zlecenie?

Status osoby bezrobotnej i świadczenie w postaci zasiłku dla bezrobotnych przysługuje osobom poszukującym pracy. Zatem powodem rejestracji w PUP nie może być ubezpieczenie.
asyl napisał:
Nie wiem jak się zachować gdy pani w urzędzie przedstawia mi ofert pracy, jednak nie bardzo mnie interesują.
Tak jak uważasz... ale nie licz na to, że nadal będziesz zarejestrowana.
asyl napisał:
Czy mogę bez powodu odmawiać bez końca? ( aż do okresu kiedy zaczną mi wypłacać zasiłek).
Nie.
asyl napisał:
Czy muszę przyjmować oferty?
Jesteś wolnym człowiekiem... nic nie musisz. Ale miej świadomość, że zasiłek dla bezrobotnych wypłacany jest tylko w przypadku braku odpowiednich ofert pracy. Nie jest to coś co się bezwzględnie należy czy wypracowuje. Jeśli odmówisz oferty "odpowiedniej pracy" (definicję znajdziesz na forum), to nie ma szans na zachowanie statusu bezrobotnego i wypłatę zasiłku.

Powrót