status bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku rofi50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rofi50

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, jestem zarejestrowany w urzedzie pracy od 30.05.2018r z tym dniem zostałem ubezpieczony jak dobrze rozumiem. W przypadku utraty tego statusu , gdyby mnie zawiesili np. posiadam jeszcze ubezpieczenie przez jakis okres czasu czy tracę go z ostatnim dniem bycia osobą bezrobotną w pup. ?
i czy w przyszłości gdybym chciał dostać dofinansowanie na założenie własnej firmy to zawieszenie może to mieć negatywną opinię w przypadku rozpatrywania wniosku ?

Ostatnia edycja:
rofi50 napisał:
W przypadku utraty tego statusu (...) posiadam jeszcze ubezpieczenie przez jakis okres czasu czy tracę go z ostatnim dniem bycia osobą bezrobotną w pup. ?
Przez kolejne 30 dni od dnia utraty statusu ma Pan prawo do bezpłatnych porad lekarskich.
rofi50 napisał:
czy w przyszłości gdybym chciał dostać dofinansowanie na założenie własnej firmy to zawieszenie może to mieć negatywną opinię w przypadku rozpatrywania wniosku ?
Nie ma czegoś takiego jak "zawieszenie" statusu bezrobotnego. Albo się go ma, albo z jakiegoś powodu (np. w wyniku podjęcia pracy) się go traci. Z jakiego powodu ma Pan stracić status bezrobotnego? /Tzn. co jest powodem, dla którego został Pan/będzie Pan go pozbawiony? To istotne w celu udzielenia Panu odpowiedzi na pytanie.

z powodu np nie stawienia się w urzędzie do odnotowania bądź w przypadku odrzucania przeze mnie kolejnych nieinteresujących mnie ofert pracy

rofi50 napisał:
z powodu np nie stawienia się w urzędzie do odnotowania
Pozbawienie statusu bezrobotnego z uwagi na niestawienie się w wyznaczonym terminie nie rzutuje na ewentualną przyszłą dotację, natomiast
rofi50 napisał:
w przypadku odrzucania przeze mnie kolejnych nieinteresujących mnie ofert pracy
już tak.

Zgodnie z § 7. 1. Rozporządzenia MRPiPS z dnia 14 lipca 2017 r. w sprawie dokonywania z Funduszu Pracy refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy oraz przyznawania środków na podjęcie działalności gospodarczej: "Wniosek o dofinansowanie może być przez starostę uwzględniony w przypadku, gdy bezrobotny (...) w okresie 12 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień złożenia wniosku nie odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie oraz udziału w działaniach w ramach Programu Aktywizacja i Integracja, o którym mowa w art. 62a ustawy."

Powrót