status employer i self-employed w uk

• Autor wątku Autor wątku didivika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

didivika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,
zupełnie nie znam się na prawie, ekonomi itp., a chciałabym zgodnie z prawem rozliczać sie ze swoich zarobków i proszę o poradę

Od 2008 lipca do 2009 marca byłam zatrudniona w firmie jako employer, zarobek ok £800 funtów miesięcznie. Pracodawca ociągał się więc sama zarejestrowałam się do Home Office i o nr NIN, chciałam być zatrudniona legalnie. Nie wiem czy pracodawca płacił za mnie podatki, prawdopodobnie nie, gdyż za każdym razem zbywał mnie, gdy o to pytałam - "ze jest kwota wolna i nic nie musi płacić".
Od marca 2009 do teraz przebywałam w Polsce i nie pracowałam w Londynie. Obecnie znowu przebywam w Londynie i chciałabym poza normalnym zatrudnieniem, być również na statusie self-employed, często wykonuję graficzne zlecenia w domu i wymaga się ode mnie invoice.

1. Jakie kroki w tym wypadku podjąć?
2. Czy jest możliwe posiadanie dwóch statusów?
3. Jak powinnam się rozliczyć za okres 2008-2009? Żadnego formularza podatkowego, jak do tej pory, nie wypełniałam. Cz muszę w tej kwestii podejmować jakieś kroki?
4. Czy mogę mieć z tego powodu problemy, chcąc dodatkowo zyskać status self-employed?
5. Dokąd się udać w tej sprawie, co jest wymagane, jakie kroki podjąć?
6. Czy opłaty związane z ubezpieczeniem są pobierane tygodniowo nawet, gdy nie mam żadnego przychodu

1 - rejestrujesz selfemployed w HM Revenue & Customs mozesz to zrobic online, telefonicznie badz osobiscie
2 - tak mozesz byc jednoczesnie zatrudniona i prowadzic wlasna dzialalnosc
3 - Jezeli do tej pory bylas tylko zatrudniona - nie musisz sie rozliczac.
4 - Nie
5 - podalam w pkt 1 HM Revenue & Customs:
6 - jezeli jestes SE mozesz oplacac skladki kwartalnie

Jezeli bylas wczesniej zatrudniona to powinnas byla dostawac payslipy od pracodawcy na nich powinno byc zaznaczone jaki podatek i skladki zostaly odprowadzone - jezeli zarabialas kwote wolna to logiczne , ze nie odprowadzono za Ciebie podatku.

didivika i pamietaj zeby zarejestrowac prace w wrs w ciagu miesiaca od jej rozpoczecia, gdyz nie wyglada na to, ze skompletowalas 12 m-cy

Dziękuję za odpowiedzi, trochę mi to rozjaśniło moje wątpliwości
thx! :)

Powrót