Status osoby bezrobotnej a otrzymanie areału rolnego w darowiżnie

• Autor wątku Autor wątku rafi24kozi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafi24kozi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.Jestem osoba bezrobotną i na chwile obecną chce aby tak pozostało czy gdy w spatku otrzymam 2 h pola uprawnego ale podpisze notarialnie uwowę wydzierżawienia np na 10 lat czy mimo tej umowy stracę status osoby bezrobotnej i co się z tym również wiążę będę musiała płacić składki na krus?

Jeśli nieruchomość nie będzie przekraczała 2 hektarów przeliczeniowych, nie stracisz statusu bezrobotnego.
W przypadku składek, osoby posiadające ponad hektar, są objęte ubezpieczeniem z KRUS z ustawy i są zobowiązane odprowadzać składki.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz ,chciałabym zreasumować abym miała pewność,że zrozumiałam,a więc
-nie stracę statusu bezrobotnego jeżeli powierzchnia będzie poniżej 2 h i będę mogła korzystać ze statusu bezrobotnego ,a więc np starać się o dofinansowanie z PUP na otworzenie działalności?
-będę musiała opłacać składki KRUS nawet w przypadku podpisania notarialnie umowy dzierżawy np z bratem (czyli nie będę uprawiała tego pola)?

rafi24kozi napisał:
-nie stracę statusu bezrobotnego jeżeli powierzchnia będzie poniżej 2 h i będę mogła korzystać ze statusu bezrobotnego ,a więc np starać się o dofinansowanie z PUP na otworzenie działalności?

Tak. Oczywiście jeśli przychód z tytułu dzierżawy będzie opodatkowany i przekroczy połowę minimalnego wynagrodzenia, nastąpi utrata statusu.

rafi24kozi napisał:
-będę musiała opłacać składki KRUS nawet w przypadku podpisania notarialnie umowy dzierżawy np z bratem (czyli nie będę uprawiała tego pola)?

W przypadku obowiązku opłacania składek przy dzierżawie, niestety nie pomogę.
Moja poprzednia odpowiedź dotyczyła składek na ubezpieczenie w KRUS od osób zarejestrowanych, posiadających nieruchomość.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)

Powrót