status prawny Naczelnika Urzędu Celnego

• Autor wątku Autor wątku SweaterWeather
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SweaterWeather

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam was serdecznie :)

Mam pytanie- czy Naczelnik Urzędu Celnego jest funkcjonariuszem publicznym? Bo raczej nie jest w rozumieniu ustawy o odp. maj. funkcjonariuszy publicznych (bo jest organem administracji rządowej, nie publicznej). Ale w rozumieniu k.k.? Nie jest pracownikiem administracji rządowej, tylko jej organem, ale ma zdolność do wydawania samodzielnym decyzji i postanowień.

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Jest funkcjonariuszem publicznym w rozumieniu obu ustaw.

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. A mogłabym do niej uzyskać jakieś uzasadnienie? ;)

Ustawa o odpowiedzialności majątkowej - art. 2 pkt 1 - osoba działająca w charakterze organu administracji publicznej.
Kodeks karny - art. 115 para 13 pkt 4 - osoba będąca pracownikiem administracji rządowej.

Odpisując na wiadomość, którą skasowałeś - nie do końca. Organ administracji rządowej to dalej organ administracji publicznej.
Przeczytaj II SAB/Kr 52/13 w zakresie argumentacji na rzecz Naczelnika Urzędu Skarbowego. Do UC można ją zastosować analogicznie.

No właśnie dlatego skasowałam, bo przed chwilą to sobie uświadomiłam :) To samo jest np., w podręczniku J. Zimmermanna napisane. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Jeszcze chciałabym dopytać- bo zakupiłam komentarz do ustawy o u.s.c., i tam jest napisane, że "powołanie na stanowisko" nie jest równoznaczne z nawiązaniem stosunku służbowego na tej podstawie. Chodzi o czynność powołania w sensie potocznym, nie zaś o instytucję prawa pracy.

Skoro zatem "powołanie" Naczelnika Urzędu Celnego nie oznacza instytucji nawiązania stosunku pracy na podstawie powołania, to a contrario- Naczelnik nie jest "pracownikiem" administracji rządowej?

Po prostu chciałabym to jakoś z przepisów wywieźć, że jest funkcjonariuszem publicznym w rozumieniu art 115 par 13 pkt 4. Piszę o tym referat i nie chcę tak po prostu napisać, że jest fp w rozumieniu kodeksu karnego.

Może dlatego, że na stanowiska kierownicze w USC mogą być powołani wyłącznie funkcjonariusze celni legitymujący się stopniem służbowym oficera bądź generała SC?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :)

up :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót