Status rezydenta w UK

• Autor wątku Autor wątku agata2223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: status rezydenta w UK

Boloney, z glosowaniem do parlamentu masz racje. Natomiast jest wiele innych spraw, moze ktore cie teraz nie dotycza gdzie pierwszenstwo maja osoby z paszportem brytyjskim. I nic poki co tego nie zmieni. Wiem to z praktyki. Paszport brytyjski ulatwia i pomaga w wielu sprawach. Wlasnie dlatego sie zdecydowalam. Jak ci dzieciaki urosna zaczna sie szkolic , przekonasz sie ze mialam racje.

boz1 napisał:
Boloney, z glosowaniem do parlamentu masz racje. Natomiast jest wiele innych spraw, moze ktore cie teraz nie dotycza gdzie pierwszenstwo maja osoby z paszportem brytyjskim. I nic poki co tego nie zmieni. Wiem to z praktyki. Paszport brytyjski ulatwia i pomaga w wielu sprawach. Wlasnie dlatego sie zdecydowalam. Jak ci dzieciaki urosna zaczna sie szkolic , przekonasz sie ze mialam racje.
Podziel sie swoimi spostrzezeniami moze i ja sie zdecyduje.
Moje dzieci maja brytyjskie pomimo faktu ze ja nie mam, wiec one nie bedą miały tego problemu.

witajcie czy jest jakas firma ktora sie tym zajmuje zna przepisy i mogłabymi pomoc w wyopełnieniu formularza? bo nie chcialbym zeby mi odesłali formularz bo cos tam nie zostało wpisane a anglicy czepiaja sie wszystkiego zeby człowieka u ...pic;)

barometr napisał:
witajcie czy jest jakas firma ktora sie tym zajmuje zna przepisy i mogłabymi pomoc w wyopełnieniu formularza? bo nie chcialbym zeby mi odesłali formularz bo cos tam nie zostało wpisane a anglicy czepiaja sie wszystkiego zeby człowieka u ...pic;)
Firm jest trochę, wystarczy otworzyć Polska gazetę, nie wiem na ile skuteczne, nigdy z nich nie korzystalem.

Do czego jest potrzebna rezydentura??
:o

To nie wystarczy już tylko paszport EU?:mad:

Czesc wszystkim - jesli walnalem jakas gafe to sorry - jestem tu zupelnie nowy.
mam pytanie - wyslalem wszystkie niezbedne papiery w sprawie rezydentury stalej. po miesiacu odeslali papiery i stwierdzili zebym sie wypchal bo moja rejestracja WRS nie pokrywa calego pierwszego roku (pelne 12 miesiecy). oczywiscie ze nie pokrywa bo po przyjezdzie pracowalem jak wiekszosc z nas w kilku agencjach. tydzien tu, nastepny tam - wiecie jak jest. czy rzeczywiscie jesli zmienialem pracodawce okolo 10 razy w ciagu pierwszego roku - to powinienem sie rejestrowac 10 razy aby uzyskac 10 dokumentow WRS???
dla mnie to nonsens ale jesli rzeczywiscie takjest to oznacza ze nigdy rezydentury nie otrzymam??? jestem tu na legalu od 2005 roku.
dzieki jesli ktos moze pomoc

wystarczy w zupelnosci - od czerwca lub maja 2011 (nie pamietam dokladnie ale nie ma to wiekszego znaczenia) przywileje dla obywateli Polski sa w 100% identyczne z przywilejami obywateli zjednoczonego krolestwa. Nie ma zadnych, absolutnie zadnych roznic.

sebastian-salvador napisał:
Czesc wszystkim - jesli walnalem jakas gafe to sorry - jestem tu zupelnie nowy.
mam pytanie - wyslalem wszystkie niezbedne papiery w sprawie rezydentury stalej. po miesiacu odeslali papiery i stwierdzili zebym sie wypchal bo moja rejestracja WRS nie pokrywa calego pierwszego roku (pelne 12 miesiecy). oczywiscie ze nie pokrywa bo po przyjezdzie pracowalem jak wiekszosc z nas w kilku agencjach. tydzien tu, nastepny tam - wiecie jak jest. czy rzeczywiscie jesli zmienialem pracodawce okolo 10 razy w ciagu pierwszego roku - to powinienem sie rejestrowac 10 razy aby uzyskac 10 dokumentow WRS???
dla mnie to nonsens ale jesli rzeczywiscie takjest to oznacza ze nigdy rezydentury nie otrzymam??? jestem tu na legalu od 2005 roku.
dzieki jesli ktos moze pomoc
Zgadza sie, powinieneś miec 10 certyfikatów wrs. Dopiero po 12 miesiącach byłeś od tego wolny.
Rezydenture otrzymasz po 5 latach licząc od maja 2011 roku.

sebastian-salvador napisał:
wystarczy w zupelnosci - od czerwca lub maja 2011 (nie pamietam dokladnie ale nie ma to wiekszego znaczenia) przywileje dla obywateli Polski sa w 100% identyczne z przywilejami obywateli zjednoczonego krolestwa. Nie ma zadnych, absolutnie zadnych roznic.
W dostępie do rynku pracy i świadczeń socjalnych nie ma, za to ktoś ze stałym rezydentem ma kilka "bonusow" które do codziennego życia nie są niezbędne.

eeeeee... i w dostepie do rynku pracy i w dostepie do swiadczen - nie ma zadnej roznicy pomiedzy angolami i Polakami - powtarzam zadnej. chyba ze ktos zechce zostac parlamentarzysta lub premierem - wtedy moze

Witam mam pytanie ,mąż jest w Uk 7 lat a ja z synem 5 lat ,oboje pracujemy syn chodzi do szkoły ,czy żeby starać się o stałego rezydenta w uk musimy mieć najpierw rezydenta tymczasowego czy od razu możemy się ubiegać o stałą rezydenture? dziekuję z góry za szybką odpowiedż i pozdrawiam Barbara

dziękuję za szybką odpowiedż ,mam jeszcze jedno pytanie do dokumentacji trzeba dołączyc certyfikat rejestracji w home office (WRS) ,mąż takowy ma ,ja niestety juz nie bo od 2011 nie jest wymagany a pracuje od 1,5 roku,nie pobieramy zasiłków tylko mamy co pewnie wszyscy z dziećmi Child Benefit ,czy w takim wypadku musze załatwic takowe zaświadczenie w home office czy jeżeli chodzi o mnie to nie będzie ono wymagane? Dziękuję i pozdrawiam .Barbara

Proponuje uzyc dokumentow meza dla siebie wyslac tylko cos na dowod pobytu tutaj przez 5 lat. Skoro pracujesz tylko przez 1.5 roku i tak kusialabys uzyc dokumentow meza na 3.5 roku. Wiec latwiej bedzie uzyc tych dokumentow na pokrucie calych 5 lat.

Dziękuję Boloney :)

Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie stałej rezydentury. Moja żona jest z Tajlandii. Razem mieszkamy w UK od 2009 roku. Żona ma wklejony w paszporcie "Residence Documentation". Typ dokumentu to: Residence Card of a Family Member of an EEA National. Dokument ten ważny jest przez 5 lat i w zasadzie niedługo wygasa. Wiem, że kolejny formularz na drodze do stałej rezydentury to: "EEA(PR) Application for a document certifying permanent residence or permanent residence card under the EEA Regulations". Formularz ten zawiera ponad 100 stron i nie wiem czy trzeba wszystko wypełnić czy też poszczególne punkty. Prosimy o pomoc w wypełnieniu tego formularza.
Dziękuję bardzo.
Jacek

Powrót