Status rezydenta w UK

• Autor wątku Autor wątku agata2223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata2223

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Prosze o porade ? Chce sie ubiegac o status rezydenta pracuje legalnie od 6grudnia 2007 obecnie jestem w ciazy (ale nadal pracuje) chcialam sie dowiedziec czy urlop macierzyski tez mozna wliczyc w rok pracy bede na urlopie macierzynskim od 30/09/2008 i przysluguje mi 26 tygodni, po macierzynskim chce wrocic do pracy ? Dziekuje i pozdrawiam

Re: status rezydenta w UK

Tak, urlop macierzynski sie liczy, bo w tym czasie rowniez masz oplacany TAX i NI. Z tym, ze mozesz zlozyc rezydenture w momencie przepracowania pelnych 12 m-cy, czyli po 6 grudnia 2008.

RE: status rezydenta w UK

Mam podobne pytanie dotyczące rezydentury w UK dokładniej w Szkocji. Pracuje w firmie od 7 lipca 2008 czyli 7 miesiecy na cały etat i niestety będę musiała się z niej zwolnic w międzyczasie znalazłam kolejną pracę na pół etatu. Pracę na cały etat zakończę 28 lutego 2009 roku a prace na pół etatu zaczęłam od 01 lutego 2009. Moje pytanie brzmi czy pół etatu także upoważnia mnie do ubiegania się o status rezydenta czy jest zachowana ciągłość zakładając że będę tam pracować przez kolejnych na przykład 10 miesięcy. Proszę o pomoc.

nie ma znaczenia czy to caly etat czy pol wazne abys miala ciaglosc pamietaj, ze musisz zglosic do HO zmiane pracodawcy

Co daje status rezydenta? :what:

Jest to pierwszy krok do zdobycia obywatelstwa .........

hmm po jakim czasie mozna teraz uzyskac obywatelstwo ? mam na mysli minimalny-teoretyczny czas

6 lat - chyba,ze zawaro zwiazek malzenski z obywatelem UK wowczas tylko 3 lata.

Ostatnia edycja:

ooo to inaczej niz w brd ;-) 8/2 ;)

rezydentura w UK

Witam!
MAm pytanko:jak mogę ubiegac sie o rezydenture w UK?Skad pobrac wymagane dokumenty i gdzie je przesłać?
Dzieki za odpowiedzi;)

Witam, mam 2 pytania, na które nie mogłem znaleźć w internecie odpowiedzi, mianowicie:
1. Co mam zrobić w wypadku gdy po przepracowaniu 12 miesięcy w jednej pracy zwolniono mnie ale nadal pracuję w innej, a w dokumencie EEA1 mam podać dane pracodawcy i Payslipy z ostatnich 12 miesięcy no i Zgodność danych podpisaną przez pracodawcę ?
2. Jak długo (maxymalnie) mogą rozpatrywać moją sprawę ?

Pozdrawiam

Tam jest napisane, ze masz do wyboru wage slips for the last 12 months; or
contract(s) of employment covering the last 12 months. Obowiazuje Ciebie section 7 (Worker Registration Scheme) has been completed. Co do okresu rozpatrywania moj rozpatrywali pol roku :)

Tam jest napisane, ze masz do wyboru wage slips for the last 12 months; or
contract(s) of employment covering the last 12 months. Obowiazuje Ciebie section 7 (Worker Registration Scheme) has been completed. Co do okresu rozpatrywania moj rozpatrywali pol roku

Chodzi mi, że z pracy, w której miałem kontrakt i pracowałem ten wymagany rok, zwolniono mnie ok 2 tygodni temu i nie mogę udać się do nich i poprosić o wypełnienie sekcji 3 bo to już nie jest aktualne, jestem przy okazji (od kwietnia 2008) zarejestrowany w Agencji pracy lecz pracowałem tam do dziś może łącznie tylko z 20 razy, ale kontrakt mam jakby nie było tylko, że dla agencji - a nie bezpośrednio od firmy, czy to się liczy ?

Wazne czy z agencja masz podpisany kontrakt ? sekcje 3 wypelniasz dla obecnego pracodawcy bo przeciez poprzedni nie da Ci potwierdzenia zatrudnienia. payslipy rowniez musisz przedstawic z ostatnich 12 miesiecy a nie z pierwszych 12 miesiecy. Sprawdz rowniez date wydania WRS zeby Ci nic nie zabraklo.

Więc ostatecznie kontrakt z Agencji, bez Payslipów mi wystarczy o ile WRS jest wystarczający tak ?

musisz miec payslipy bo w tej agencji nie pracujesz 12 miesiecy . Ja bym na Twoim miejscu wyslala jeszcze odnowienie WRS dla nowego pracodawcy nic Cie to nie kosztuje i dokumentow tez nie wysylasz a bedziesz mial pewnosc i swiety spokoj.

mam pytanie. wysłalam około pół roku temu paszporty jako żeby zdobyć tymczasowego rezydenta ..miałam czekac pół roku i paszporty miały zostac odesłane ale niestety pół roku mineło w zeszłym miesiącu a ja nadal nie mam paszportów ..bardzo bym chciala jechać do polski na wakacje ale nie wiem co zrobic z tymi paszportami. ;( ..jakby ktoś znał jakis adres,telefon,email dotyczący mojej sprawy to bardzo prosze o podanie mi go. :)
z gory dziękuje.

Niestety obecny czas oczekiwania na dokumenty jest do roku czasu. Jezeli teraz zadzwonisz i bedziesz chciala dokumenty moga zatrzymac cala procedure.

Ostatnia edycja:

a jak ma sie procedura do osob samozatrudnionych?

Powrót