Status rezydenta w UK

• Autor wątku Autor wątku agata2223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: status rezydenta w UK

o jaka procedure chodzi - skladanie dokumentow ?? czas oczekiwania jest taki sam.

po jakim czasie osoby samozatrudnione moga ubiegac sie o permit resident?i jakie dokumenty powinny przedstawic?

O resident permit mozesz sie starac zaraz po zarejstrowaniu dzialalnosci.
Wymagane dokumenty :

paszport / dowod osobisty
potwierdzenie rejestracji dzialalnosci
potwierdzenie oplaconych skladek na NIN ( ale tego nie jestem pewna )
rachunki za wykonane zlecenia
Inland Revenue self-assessment ( jezeli dzialalnosc byla juz rozliczana z podatku )
wyciagi z konta bankowego
listy referencyjne od kontraktorow ( moga poprosic o to w pozniejszym terminie)
umowa na dom/mieszkanie ( moga poprosic o to w pozniejszym terminie )
list referencyjny od landlorda ( moga......................)

2 zdjecia kolorowe paszportowe

reszta dokumentow jest uzalezniona od tego czy skladasz wniosek rowniez dla malzonka lub dzieci

Ostatnia edycja:

witam. jestem na wyspach 2 lata, od sierpnia 2007 do stycznia 2008 pracwalam dla agencji. niestety z powodu niewiedzy do HO zarejestrowalam sei dopiero w styczniu 2008, kiedy dostalam kontrakt od firmy. W tej firmie pracowalam do momentu azmnei zwolnili z powodu recesji 24 pazdziernika 2008. Nastepnie mialam 35 dni przerwy w pracy ( w tym czasie udalo mi sie przepracowac 3 pojedyncze dni dla agencji) i pobieralam JSA i HB. Od grudnia 2008 do czerwca 2009 pracowalam dla agencji. Obecnie jestem bezrobotna, pracuajc sporadycznie dla agencji. (wczoraj np musialam sie wyrejstrowac JC bo przepracowalam w tym tygodniu 17h)
Czy w takiej sytuacji moge sie ubiegac o rezydenta?

Aby ubiegac sie o status rezydenta musisz miec przepracowane przynajmnie rok i przynajmniej rok byc zarejestrowana w Home Office.Lub byc przynajmniej przez rok osoba self-employed.
Jak dobrze licze to chyba mozesz.

Witam. Jestem studentem w sumie juz 2giego roku na Uni w Derby. Chcialbym sie dowiedziec jak wyglada sprawa rezydenta odnosnie studentow... slyszalem, ze maja duzo latwiej? Ma ktos jakies pojecie na ten temat? Nie mam zaplaconego HO, bo pracowalem glownie na part-time. Z gory dzieki za pomoc! :?:

Eliss-jeszcze pytania do Ciebie;)
Czy jesli wczesniej przed zalozeniem dzialalosci pracowalam nielegalnie bez HO to do starania o rezydenta jakos wyjdzie to w praniu?chcialabym tylko na podstawie dzialalosci go uzyskac.

Witam serdecznie.
Mam pytanie w zwiazku z rezydentem czasowym.

Mam wszystkie juz potrzebne papiery do wyslania tylko ze sa one z roku 2005 i 2006r i tu moje pytanie czy te papiery moga byc czy trzeba zalatwiac wszystkie nowe?
I przede wszystkim jaki jest czas oczekiwania na rozpatrzenie mojego zgloszenia?

Z gory bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

wydanie residence permit zajmuje srednio 6 m-cy, ale z doswiadczenia wiem, ze w chiwli obecnej to jest okolo roku. uzyc papiery z 2005 jesli one potwierdzaja 12 m-cy w zarejestrowanej pracy.

nelida, z tego co napisalas nie wynika, ze skompletowalas 12 m-cy w zarejestrowanej pracy..twoj zegar tyka od stycznia 2008 i sie zatrzymal w pazdzierniuku z tego co piszesz, chyba ze jestem w bledzie..a jesli nie, i nie mozesz liczyc na prawo do rezydencji z innych powodow,.. moze sie okazac ze bedziesz musiala zwrocic zasilki...jakas rodzina w uk?

matys-magda69 napisał:
Eliss-jeszcze pytania do Ciebie;)
Czy jesli wczesniej przed zalozeniem dzialalosci pracowalam nielegalnie bez HO to do starania o rezydenta jakos wyjdzie to w praniu?chcialabym tylko na podstawie dzialalosci go uzyskac.

Nie. Beda miec informacje na Twoj temat takie jak sama im dostarczysz.

residence permit

witam,czy ktos moze mi wyslac linka z forma Resicence Permit? Ja nigdzie nie moge znalesc:/ Mam jeszcze takie pytanko.Narzeczony byl zarejestrowany w HO od poczatku jego pobuty tutaj,takze nie ma z tym problemu.Ma przepracowane w HO 14 miesiecy.Tzn ze moze starac sie o Residence Permit.Tylko nie wiem jak to bedzie jak sie zwolni z tej pracy w grudniu(bo taki ma zamiar).Czy jak wysle te papiery a oni odesla mi jakas odpowiedz po kilku miesiacach(slyszalam ze tyle sie czeka - do 6 miechow)to czy to nie bedzie problem jak w trakcie rozpartywania tej rezydentury on nie bedzie pracowal?

RE: residence permit

Jezeli nie bedzie pracowal to moze miec problem, obecnie czeka sie nawet rok czasu na otrzymanie tego statusu.

wydaje mi sie, ze samego problemu z wydaniem nie bedzie, jesli wykaze 12myc ciaglosci, ale...sama residence permit nie potwierdza prawa do rezydencjie.. te 12 mcy skompletowane w ho, to jest tylko dorownanie innym czlonkom eu...

Najlepiej pobrac formularz EEA1 z internetu i wslac na podany tam adres

status rezydenta

Przepracowalam w Anglii ponad rok z czego wynika, ze mam prawo do rezydenta. Moje pytanko-czy moj synek(urodzony w Anglii) oraz partner z ktorym jestem w zwiazku od 5 lat(nie byl zarejestrowany pelnych 12 m-cy w WRS) otrzymaja rowniez prawo rezydenta?

o ile te 12 m-cy to pod wrs. A jesli chodzi o partnera - to w prawie eu nie jest w definicji family member, a jest jako extended family member; mozecie musiec wykazac, ze wasz zwiazek jest trwaly itd. Dzieciaczek bez problemu :)

jeszcze jedno pytanko-jezeli mojemu partnerowi zostanie przyznany status rezydenta(dzieki mojej aplikacji) to czy nadal musi rejestrowac sie w WRS?

status rezydenta mowi,ze masz prawo do pracy bez obowiazku rejstracji ale

An unmarried partner can be considered for an EEA family permit as an extended family member if they are in a 'durable relationship' with the EEA national and would satisfy the same criteria used for unmarried partners under paragraph 295A of the Immigration Rules ie. that the that the parties have been living together in a relationship skin to marriage or civil partnership which has subsisted for at least 2 years.

Powrót