Status rezydenta w UK

• Autor wątku Autor wątku agata2223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: status rezydenta w UK

bez problemu mozemy udowodnic ze nasz zwiazek jest staly(mamy 2-letniego synka,umowy najmu mieszkania na obydwa nazwiska a nawet listy H&R ktore przychodzily na nasze nazwiska pod jeden adres przez 2 lata, dodam ze w Anglii jestesmy od 3).Wiec z tego co napisalas to nie musi sie rejestrowac ale jak w takiej sytuacji bedzie wygladala sprawa z JSA?(przepraszam jesli to pytanie jest zadane nie w tym temacie)

podepne sie pod temat
jestem samozatrudniona od ponad roku moj partner pracuje, jako zatrudniony,oficjalnie nie wystapilam o status rezydenta (niebieska ksiazeczka) czy w takim razie on ma obowiazek rejestracji w wrs?czy jak stracil wczesniej prace na miesiac czasu to stracil prawo do HT RTR?czy starajac sie o jakiekolwiek benefity jako para on musi przedstawiac h0?

Oczywiscie,ze on musi przedstawic swoj HO jezeli beda tego wymagac jak i ma obowiazek takowy wyrobic. Jezeli on nabedzie prawo do rezydentury ( 12 miesiecy pracy na WRS ) wowczas juz nie musi odnawiac WRS-u.

witam, moja sytuacja jest nastepujaca, pracuje juz ponad rok u jednego pracodawcy i wiem, ze moja sytuacja jest klarowna, natomiast moj maz za pare dni rowniez bedzie mial rok w jednej firmie (agencji) jednak nie ma ho na te firme, ale oczywiscie jest zarejestrowany w wrs (juz kilka lat, a przedtem pracowal pare lat u jednego pracodawcy), czy bez uaktualnionego ho moze starac sie o rezydenta, czy to go wyklucza? a moze mozna go podpiac do mnie? z gory dziekuje za opowiedz

Jezeli tWOJ MAZ U WCZESNIEJSZYCH PRACODAWCOW ZALICZYL 12 miesiecy to jest juz zwolniony z kolejnych zgloszen.

moze sie podpiac pod ciebie angus

ślicznie dziękuję za odpowiedzi

Czy ktos sie tutaj orientuje na temat REZYDENTURY w uk???

Prosze tylko o powazne odp; Wiem tylko tyle ze po 5latach mozna zrobic rezydenta stalego,ok.Ale czy mozna to zrobic w jeden dzien na croydon w Home Office,wypelniajac aplikacje,dajac paszport 2zdjecia itd;i wychadz miec w rekach certyfikat rezydenta w ten sam dzien (czy to jest realne)??? Bo jezeli nie to dlaczego to tak dlugo trwa bo slyszalam ze jedni dostaja odrazu a drydzy dostaja po 2-3miesiacach lub 6-7miesiacach,wiec od czego to zalezy???

Moja droga na przyznanie statusu rezydenta obecnie czeka sie ok. roku. Na pewno nie zalatwisz tego w ten sam dzien :)) Trwa to tak dlugo poniewaz musza sprawdzic osobe, ktora o taki status sie stara a nie maja 1 aplikacji tylko sa ich tysiace.

RE: Czy ktos sie tutaj orientuje na temat REZYDENTURY w uk???

:)Rezydenta, otrzymać można w cztery godziny :tuptup:.Od godziny 9.00 do 9.40 trwało załatwianie spraw papierkowych( dokumenty) a pozostały czas spędza się oczekując na książeczki koloru niebieskiego;).I jest to czas, w którym można załatwić rezydenta i( jeżeli nie słucha się bajek o 6 lub 8 miesięcznym oczekiwaniu)

rozumiem , ze starales sie o leave to remain - pamietaj tez, ze nie wszyscy moga skladac aplikacje osobiscie i nie rozumiem po co tyle postow piszesz jeden po drugim - ??

Po za tym osobiscie mozesz zlozyc tylko dokumenty. :) jak w pierwszy tak w drugim przypadku . Tak jest ze wszystkimi aplikacjami

Ostatnia edycja:

Mąż nie musi mieć homowisu ,gdyż ty możesz być osobą składającą dokumenty a męża możesz podpiąć pod siebie( jako rodzina-małżeństwo).Może być tak,że jedna osoba pracuje a jesteś nią ty(pod warunkiem, że twój Hom.ma pełne dwanaście miesięcy) mąż nie musi pracować lub posiadać pełnych dokumentów.I jesteście to w stanie załatwić w jeden dzień.;)

RE: Czy ktos sie tutaj orientuje na temat REZYDENTURY w uk???

Tak można załatwić to w cztery godzin, plus dojazd.Proszę nie słuchac plotek;)

Rezydentura tymczasowa UK i nieciągłe 12 miesięcy

Witam;
Chcę starać się o rezydenturę tymczasową,
pracowałem w Anglii przez 20 miesięcy, w ciągu ostatnich 5 lat;
jednak nie miałem ciągłych 12 miesięcy,
z tego co czytam to czasem piszą że wystarczy tylko 12 miesięcy,
a czasem, że musi to być ciągłe 12 miesiecy z maksymalną przerwą 1 miesiąca;
gdzie leży prawda?
czy też decyzja o rezydenturze jest uznaniowa?

pozdrawiam

12 miesiecy nieprzerwalnego zatrudnienia z przerwa po miedzy zakonczeniem pracy a nastepna rejestracja w HO nie przekraczajaca 30 dni.

i pyatnie, czy można się o te 12 miesięcy starać wstecz? powiedzmy 2 lata?

Nie. jEZELI W TRAKCIE PRACY BADZ podczas jej zmiany nie dopilnuje sie formalnosci rejestracyjnych w HO niestety okres ten przepada.

a jesle te 12 miesiecy w przeszlosci byly zarejestrowane w WRS?

To sie licza ale wowczas podczas skladania aplikacji o rezydenta nalezy pozostac w zatrudnieniu i wytlumaczyc co robilo sie po tych 12 miesiacach i ewentualnie z jakiego powodu nie bylismy w zatrudnieniu.

Witam W tym roku jestem uprawniona do skladania podania o rezydenture stala.
Zastanawiam sie jednak czy sprawa sie nie skaplikuje.
W ciagu ost 5 lat mam 2 pracodawcow.
04 lipca 2008 zakonczylam prace w starej firmie i zaczelam w nowej 07 lipca 2008. mam wiec 3 dni przerwy (byl to weekend). Czy mimo to jestem w stanie ubiegac sie o stala rezydenture czy te 3 dni przekreslaja wczesniejsze lata.
Drugie pytanie. Co nalezy wyslac do Homo Office poza moja Residency card p60 z ostatnich 6 lat. Cyz powinnam dolaczyc rowniez payslipy jakies rachunki??
Prosze o opowiedz;)

Powrót