Status rezydenta w UK

• Autor wątku Autor wątku agaalimenty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agaalimenty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Nie wiem czy dobry dział, ale krótko jestem na tym forum. Moje pytanie brzmi czy jeśli podejmę pracę w uk to czy automatycznie staje się prawnym rezydentem tego kraju? Praca byłaby przez agencję, wcześniej pracowałam w UK w okresie od października do maja tego roku, również przez agencję pracy. Proszę o odpowiedź.

Według policji rezydentem się jest jeśli się mieszka i/lub pracuje w UK.. no i w tym roku byłam w UK 5 miesięcy także..

odnosnie poprzednich odpowiedzi - WTF ??

szybka odpowiedz:
mamy 2 rodzaje rezydentur: tymczasowa i stala.
tymczasowa (jako obywateli EU) nie daje nam praktycznie zadnych korzysci.
stala - mozemy sie o nia ubiegac po 5/6 latach przebywania w UK. Teraz, kiedy juz wiemy, ze UK opuszcza EU daje nam prawo pobytu w Wielkiej Brytanii jak i podjecia pracy. Co wazne, azeby ubiegac sie o obywatelstwo (naturalisation) UK musimy posiadac rezydenture stala.
PS. Nie jest tak, ze rezydenture stala otrzymuje sie automatycznie po okresie 5 lat przebywania w UK (jesli ktos tak Wam powiedzial jest to klamstwo - choc nie do konca). Otrzymujemy rezydenture stala, jednak musimy wyslac papiery do Home Office udowadniajace nasz status i to MY musimy udowodnic, ze przebywamy w Anglii ponad 5 lat i rezydentura sie nam nalezy....

Zeby dostac rezydenture stala sciagmay formularz ze strony:

https://www.gov.uk/government/publi...dence-or-permanent-residence-card-form-eea-pr

Nie przestraszmy sie iloscia stron, nie wszystkie musimy wypeniac, jest to zalezne od naszego statusu w UK. Co wazne - musimy udowodnic, ze przebywalismy w UK przez ostatnie 5/6 lat, naprawde trzeba sie naszukac sporo dokumentow - im wiecej tym lepiej...

Jesli ktos ma jakiekolwiek pytania, pls zamieszczac je w komentarzach.

agaalimenty napisał:
Według policji rezydentem się jest jeśli się mieszka i/lub pracuje w UK.. no i w tym roku byłam w UK 5 miesięcy także..
gdzie ty znalazlas/es takie informacje?? na tej stronce do ktorej podales/las link..? a czytalas/es co tam w ogole jest napisane? potrafisz choc troche czytac po angielsku?
dlaczego wprowadzasz ludzi w blad??

baks napisał:
odnosnie poprzednich odpowiedzi - WTF ??

jest toto przydatne jesli nie chcesz miec problemow z ZUSem.

baks napisał:
PS. Nie jest tak, ze rezydenture stala otrzymuje sie automatycznie po okresie 5 lat przebywania w UK (jesli ktos tak Wam powiedzial jest to klamstwo - choc nie do konca). Otrzymujemy rezydenture stala, jednak musimy wyslac papiery do Home Office udowadniajace nasz status i to MY musimy udowodnic, ze przebywamy w Anglii ponad 5 lat i rezydentura sie nam nalezy....

konkretnie to trzeba sie ubiegac o potwierdzenie tego statusu, nie o jego nadanie (chociaz coby sie upewnic, wyslalem pytanie na uk.legal.moderated- ciekawe co napisza)

Tu chodzi tylko o pojechanie do UK polskim autem żeby go policja nie zabrała, nic więcej :)

edit; i oczywiscie dojazd nim do pracy w uk

ah, to jak najbardziej mozna.
z tym ze- OIDP- po 6 miechach musisz go ubezpieczyc w UK- ale niech sie ktos inny wypowie na ten temat, bo dokladnych limitow nie jestem pewien.

no właśnie prawo 6 miesięcy jest zniesione prawdopodobnie i trzeba ubezpieczyć od razu jak się jest 'rezydentem'...

no, ale rezydentem (podatkowy, bo nie stalym) stajesz sie wlasnie po 6 miesiacach przebywania w UK

Powrót