Status rolnika ryczałtowego.

• Autor wątku Autor wątku madziolla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziolla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Sytuacja wygląda tak, że od wielu lat prowadzę działalność gospodarczą nie związaną z rolnictwem.
W ostatnich latach hobbystycznie rozpocząłem hodowlę roślin ozdobnych.
Od przyszłego roku chciałbym się zająć sprzedażą roślin zawodowo pozostając jednocześnie przy poprzedniej działalności gospodarczej.
Chciałbym prowadzić sprzedaż jako rolnik ryczałtowy. Nie posiadam gospodarstwa rolnego powyżej 1ha.
W przepisach definiujących rolnika ryczałtowego nie widzę nigdzie aby ten status wiązał się ze statusem rolnika indywidulanego:
"Zgodnie z definicją w ustawie o VAT jako rolnika ryczałtowego rozumie się "rolnika dokonującego dostawy produktów rolnych pochodzących z własnej działalności rolniczej lub świadczącego usługi rolnicze, korzystającego ze zwolnienia od podatku na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 3, z wyjątkiem rolnika obowiązanego na podstawie odrębnych przepisów do prowadzenia ksiąg rachunkowych"."
Czy to się zgadza? Mogę być rolnikiem ryczałtowym?

Mam jeszcze drugie pytanie jeśli pierwsze się potwierdzi. Rozumiem, że skoro nie posiadam gospodarstwa rolnego powyżej 1ha nie muszę zgłaszać się do KRUS (podlegam pod ZUS w ramach JDG)?

Pozdrawiam.

[edit]
Znalazłem ciekawy artykuł w temacie: https://www.adwokatjarentowska.pl/blog/porady-prawne/podatek-dochodowy-a-prowadzenie-szkolki-krzewow-i-drzew-przez-rolnika

Czy z tego wynika, że taka działalność w moim wypadku nie wymaga żadnych formalności (pomijając PIORIN) i nie płaci się od niej żadnych podatków czy opłat?

Ostatnia edycja:
Rolnik ryczałtowy to osoba, która prowadzi działalność rolniczą, korzystając ze zwolnienia z VAT i nie osiąga rocznych przychodów przekraczających 2 mln EUR (bo wtedy musiałby zaprowadzić księgi rachunkowe). I tyle. Nie musi mieć określonego areału.

Powrót