Statut Fundacji - likwidacja Rady Fundacji a powołanie nowego Zarządu.

• Autor wątku Autor wątku Pantemonum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pantemonum

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam, niestety nawet na NGO niema informacji kto powołuje kolejny zarząd w przypadku (jest to przykład):

Mandat członka zarządu (zarząd jednoosobowy=prezes=fundator) wygasa z chwilą:

 jego śmierci;
 złożenia rezygnacji z zajmowanej funkcji;
 ukończenia 70 roku życia;
...

w momencie kiedy fundacja nie posiada Rady Fundacji, a prezesem Zarządu jest Fundator.

Fundacja NIE MUSI posiadać Rady Fundacji a sam Zarząd nie musi być kolegialny ! - więc proszę tego tematu nie poruszać.

Fundacja obecnie w statucie formalnie oraz fizycznie posiada Radę Fundacji lecz członkowie rezygnują.

Po rozmowie z księgowym doszedłem do wniosku, że zmiana statutu fundacji w zakresie o którym wspomniałem powyżej nie wymaga aktu notarialnego, a wystarczy jedynie uchwała fundatora wprowadzenia zmian w statucie podpisana przez jeszcze obecną Radę Fundacji.

Wymagane formalności w odpowiedniej kolejności wg. mojej oceny są to :
- sporządzenie statutu (wprowadzenie zmian) o nowym brzmieniu tyczącym się Rady Fundacji i wszystkim co z nią związane;
- podpisanie uchwały fundatora przez członków Rady Fundacji przedstawiającej te zmiany;
- pisemne rezygnacje członków Rady Fundacji
- złożenie do sądu poprawiony statut oraz uchwałę fundatora wraz z wymaganymi odpowiednio wypełnionymi formularzami

W związku z tym należałoby wprowadzić zmianę taką jak (który wariant jest najlepszy?):

- całkowite wykreślenie ze statutu jakiejkolwiek informacji na temat Rady Fundacji;
- pozostawienie informacji o Radzie Fundacji mówiącej o tym, że Fundacja nie posiada Rady Fundacji;
- pozostawienie informacji o Radzie Fundacji mówiącej o tym, że Fundacja może posiadać Radę Fundacji ale nie musi;
- inne;

Więc tutaj są trzy wątki:
- kto wybiera zarząd (członków zarządu) w przypadku braku RF oraz gdy prezesem i fundatorem jest ta sama osoba;
- jaki wariant wybrać dotyczący RF w statucie
- jaki powinien być poprawny zapis w statucie

Proszę o udzielenie pomocy w tej sprawie.

po pierwsze, zdecydowanie najlepsze są rozwiązania elastyczne

dlatego najlepsza wydaje się opcja 3 ["Fundacja (nie musi ale) może mieć Radę Fundacji".]

nie trzeba używać żadnych specjalnych formułowań, wystarczy po ludzku napisać w statucie:
"Fundacja (nie musi, ale) może mieć (podlegający obowiązkowi ujawnienia w rubryce 2 działu 2 KRS) organ pod nazwą: Rada Fundacji."

po drugie, "nawet ngo.pl nie podaje", gdyż żadna ustawa tego nie reguluje.

osoba uprawniona do zmieniania statutu może napisać w statucie co się jej żywnie podoba i każde postanowienie statutu będzie wiążące dla KRS-u.

Jeśli statut będzie stanowił że nowy zarząd powoływany jest przez fundatora będzie to fundator, a jeśli ktoś wymyśli sobie że zarząd fundacji powoływany będzie przez Prezydenta Federacji Rosyjskiej albo przez katolickiego papieża albo Burmistrza Pcimia to oczywiście potrzebny będzie podpis odpowiednio Władymira Władymirowicza albo Papieża Franciszka albo aktualnego Burmistrza Pcimia.

Co napiszesz w statucie, to będzie "święte".

po trzecie: niech członkowie Rady Fundacji zrezygnują dopiero po przeprowadzeniu całych zmian przez KRS (żeby nie było kłopotu że referendarzowi coś się nie podoba a oni nic nie mogą poprawić bo przestali należeć do Rady Fundacji); w ostateczności poproś ich aby zrezygnowali z datą o jeden dzień późniejszą niż zmiany w statucie i "zapomnij" dołączyć ich rezygnacji do wniosku KRS-Z20 a także "zapomnij" o dołączeniu KRS-ZK na którym są wykreślani - w ten sposób zabezpieczysz się przed patem decyzyjnym na wypadek "focha referendalskiego".

po czwarte: możesz w statucie albo zdecydować się na postanowienie statutowe typu: "członka zarządu powołuje i odwołuje fundator" albo możesz powołać w tym celu odrębny organ (i co ciekawe organ ten może nazywać się jak Tobie się podoba i wcale nie musi być wpisywany do KRS-u, organ ten może być jednoosobowy lub wieloosobowy).

jak coś niejasne, pytaj; niejedną fundację już zakładałem i niejeden statut pisałem, na pewno potrafię Tobie pomóc.

Ostatnia edycja:
Ok po kolei,

więc paragraf (y?) dotyczący(e?) obecnie istniejącej RF mam po prostu przekształcić w coś na zasadzie "w przypadku powołania RF...to i tamto" - zasada elastyczności

"osoba uprawniona do zmieniania statutu może napisać w statucie co się jej żywnie podoba i każde postanowienie statutu będzie wiążące dla KRS-u."

Rozumiem, lecz mam na względzie "profesjonalizm" - jaki wydźwięk powinien mieć taki zapis ?

§ 25 W przypadkach przewidzianych w § 27 nowy członek Zarządu powoływany jest przez Radę Fundacji.

§ 27 Mandat członka zarządu wygasa z chwilą:

 jego śmierci;
 odwołania przez Radę Fundacji, z zastrzeżeniem, że postanowienie to nie dotyczy Zarządu powołanego zgodnie z § 24 ust. 1.

do wglądu § 24

1. Pierwszy Zarząd Fundacji powoływany jest przez Fundatora w liczbie 1 osoby, Prezesa.
....

"po trzecie: niech członkowie Rady Fundacji zrezygnują dopiero po przeprowadzeniu całych zmian przez KRS "

Z tym nie będzie problemu.

"po czwarte: możesz w statucie albo zdecydować się na postanowienie statutowe typu:"członka zarządu powołuje i odwołuje fundator""

Taki zapis obecnie posiadam w statucie.

co do pozostałych kwestii wypowiem się dziś wieczorem, a teraz tylko krótkie pytanie:
Pantemonum napisał:
Ok po kolei,
"po czwarte: możesz w statucie albo zdecydować się na postanowienie statutowe typu:"członka zarządu powołuje i odwołuje fundator""
Taki zapis obecnie posiadam w statucie.
czy zastanawiałeś się nad tym kto przejmie fundację po Twojej ewentualnej przyszłej śmierci i czy chciałbyś uregulować tę sprawę w statucie fundacji?

Jeśli nie - to postanowienie "członka zarządu powołuje i odwołuje fundator" można zostawić bez zmian.

Jeśli tak - to postanowienie "członka zarządu powołuje i odwołuje fundator" trzeba zmodyfikować, np.

"Za życia fundatora, członka zarządu powołuje i odwołuje fundator. Po śmierci fundatora członka zarządu powołuje organ X" i opisać w statucie organ X (który może ale nie musi być tożsamy z radą fundacji).

Oki, to pozostawimy jednak ten zapis bez zmian. Może być problematyczne tworzenie nowego organu i wszystko co z nim związane...

Jeżeli chodzi o RF zastosowałem tego typu zapis:

§ 16
Organem Fundacji jest Zarząd Fundacji. Dodatkowym organem, który może lecz nie musi zostać powołany jest Rada Fundacji.

Wydaje mi się że to wystarczy aby nie zmieniać/usuwać § oraz ustępów tyczących się RF.

Pozostała jeszcze sytuacja powołania kolejnego zarządu/członka zarządu...

moja propozycja:
§ 27 Mandat członka zarządu wygasa z chwilą:
- jego śmierci;
- złożenia rezygnacji z zajmowanej funkcji;
- ukończenia 70 roku życia;
- odwołania przez Fundatora (wyłącznie w przypadku opisanym w §27a statutu) lub odwołania przez Radę Fundacji (wyłącznie w przypadku opisanym w §27b statutu).

§27a Jeżeli nie powołano Rady Fundacji (lub wszyscy jej członkowie dokonali skutecznej rezygnacji potwierdzonej wykreśleniem z rejestru) fundator może odwołać członka zarządu. Wskazanie ważnej przyczyny nie jest konieczne.

§27b Rada Fundacji może odwołać członka zarządu (z zastrzeżeniem, że postanowienie to nie dotyczy Zarządu powołanego zgodnie z § 24 ust. 1). Wskazanie ważnej przyczyny jest* konieczne.

*albo jeśli inaczej zdecydujesz: nie jest.

co prawda autor wątku o to nie pytał, ale coś mu "przy okazji" doradzę.

przy okazji zmian w statucie usunąłbym "ukończenie 70 r.ż." jako przyczynę utraty mandatu członka zarządu. Skoro jest możliwość rezygnacji i możliwość odwołania, to zawsze można zrezygnować lub zostać odwołanym przed 70-tymi urodzinami. A usuwając wskazaną przyczynę uchroni się Pan przed sytuacją, gdy poszukiwania kandydata na nowego członka zarządu nieco się przedłużą a "w międzyczasie" dotychczasowy członek zarządu zbliża się do siedemdziesiątki.

co prawda autor wątku o to nie pytał, ale coś mu "przy okazji" doradzę.

przy okazji zmian w statucie usunąłbym "ukończenie 70 r.ż." jako przyczynę utraty mandatu członka zarządu. Skoro jest możliwość rezygnacji i możliwość odwołania, to zawsze można zrezygnować lub zostać odwołanym przed 70-tymi urodzinami. A usuwając wskazaną przyczynę uchroni się Pan przed sytuacją, gdy poszukiwania kandydata na nowego członka zarządu nieco się przedłużą a "w międzyczasie" dotychczasowy członek zarządu zbliża się do siedemdziesiątki.

Zwróciłem się prywatnie jeszcze do prawnika w kwestii statutu ale wykreślił praktycznie wszystko co jest związane z RF a jednak chciałbym uniknąć tego typu sytuacji i tak jak to wcześniej już omówiliśmy - najlepiej gdyby pozostał elastyczny. Jest ktoś zainteresowany abym podesłał kilka paragrafów do poprawy pod tym kątem ?

Pantemonum napisał:
Jest ktoś zainteresowany abym podesłał kilka paragrafów do poprawy pod tym kątem ?
ja jestem zainteresowany.

Myślę że możesz opublikować te paragrafy tutaj - to może większe grono osób przeczyta i komuś jeszcze coś wartościowego do głowy przyjdzie.

Przepraszam że z takim opóźnieniem ale nie miałem czasu aby się tym zająć.

Ok, więc usunąłem paragrafy które nie wspominają o RF lub są na inny temat aby było mniej do ogarnięcia.

Tak brzmi oryginał i teraz jak go zmienić aby:
- RF może istnieć lub jej może nie być- elastyczność
- zmienić kwestię powoływania nowych członków zarządu w przypadku gdy niema RF bo w przypadku gdy jest RF to temat powoływania/odwoływania członków RF i Zarządu mamy rozwiązany
- składanie sprawozdań - istotne dosyć z mojego punktu widzenia
-inne które mogłem przeoczyć

ROZDZIAŁ IV
Organy Fundacji

§ 16
Organami Fundacji są: Rada Fundacji i Zarząd Fundacji

Rada Fundacji

§ 17
1. Rada Fundacji składa się od 3 do 5 członków powoływanych zgodnie z dalszymi postanowieniami Statutu oraz z członków honorowych, posiadających taki status na mocy uchwały Rady Fundacji, których ilość jest nieograniczona.
2. W skład pierwszej Rady Fundacji wchodzi 3 członków wskazanych przez Fundatora.
3. W sytuacji, o której mowa w § 23 Rada Fundacji powołuje nowego członka Rady Fundacji.
4. Posiedzenia Rady Fundacji odbywają się co najmniej raz w roku.
5. Radę Fundacji zwołuje Prezes Zarządu Fundacji lub Fundator.
6. Po upływie kadencji Rady Fundacji nowi członkowie są powoływani przez Fundatora.

§ 18
1. Przewodniczącym Rady Fundacji powołanej w trybie § 17 ust. 2 jest osoba powołana do pełnienia tej funkcji przez Fundatora.
2. Następnego Przewodniczącego powołuje ze swojego grona Rada Fundacji.

§ 21
Do kompetencji Rady Fundacji należy:

 określanie kierunku działania i sposobu realizacji celów Fundacji;
 kontrolowanie działalności Zarządu Fundacji;
 ocena pracy zarządu, przyjmowanie corocznych sprawozdań lub bilansu i udzielanie członkom zarządu absolutorium;
 podjęcie uchwały wyłącznie na wniosek Zarządu o likwidacji fundacji lub połączeniu fundacji z inna fundacją;
 powoływanie i odwoływanie członków Zarządu Fundacji, w sytuacji określonej w
§ 27;
 powoływanie członków honorowych Rady Fundacji;
 zmiana Statutu.

§ 22
1. Wszystkie uchwały Rada Fundacji podejmuje zwykłą większością głosów, z tym, że członkowie honorowi Rady Fundacji nie mają prawa głosu, posiadając wyłącznie prawo do doradzania w podejmowanych uchwałach oraz ich opiniowania. Dla ważności podjętej uchwały na posiedzeniu Rady Fundacji konieczna jest obecność co najmniej połowy członków Rady Fundacji.
2. Uchwałę, o której mowa w § 21 podpunkt 4 i 7 Rada Fundacji podejmuje jednomyślnie.
3. Rada Fundacji w ramach swoich kompetencji do zmiany statutu nie może zmienić tych jego postanowień, które przyznają szczególne i wyłączne uprawnienia dla Fundatora;

Zarząd Fundacji

§ 24
1. Pierwszy Zarząd Fundacji powoływany jest przez Fundatora w liczbie 1 osoby, Prezesa.

§ 25
W przypadkach przewidzianych w § 27 nowy członek Zarządu powoływany jest przez Radę Fundacji.

§ 27
Mandat członka zarządu wygasa z chwilą:

 jego śmierci;
 odwołania przez Radę Fundacji, z zastrzeżeniem, że postanowienie to nie dotyczy Zarządu powołanego zgodnie z § 24 ust. 1.

§ 29
Do kompetencji Zarządu Fundacji należy:
• przedstawianie Radzie Fundacji w terminie do 31 marca każdego roku sprawozdań, o których mowa w pkt. 5.

ROZDZIAŁ V
Likwidacja fundacji

§ 32
2. Decyzje w sprawie likwidacji podejmuje Rada Fundacji na wniosek Zarządu Fundacji.

§ 33
Majątek Fundacji po jej likwidacji podlega przekazaniu przez Radę Fundacji na cel społecznie użyteczny zbieżny do celów fundacji wskazany przez Zarząd Fundacji.

ROZDZIAL VI
Postanowienia przejściowe oraz końcowe

§ 39
Cele Fundacji określone w § 6 statutu mogą ulec zmianie poprzez podjęcie uchwały Rady Fundacji wydanej na wniosek Zarządu Fundacji po uzyskaniu pozytywnej opinii Fundatora, wyrażonej na piśmie.

Ostatnia edycja:
Witam, i jak uda się ogarnąć te zagadnienia ?

mam kilka przemyśleń, ale teraz ogarniam zajęcia zawodowe domagające się dokończenia w starym roku. Wpadnij na forum za kilka dni, to zobaczysz moje propozycje zmian w statucie.

W porządku zatem czekam na propozycję.

Witam w nowym roku.

Jakieś rozwiązanie problemu ktoś przedstawi?

Powrót