Statut szkoły niezgodny z polskim prawem ?

• Autor wątku Autor wątku uczenszkolysredniej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czyli konkludując dyskusję, można "konfiskować" bezkarnie cudze mienie, jeśli nie ma się zamiaru nad nią władać, a właścicielowi pozostaje jedynie proces cywilny.

Witam. Ostatnio miałem przykrą sytuację w szkole. W naszym gimnazjum ( nie wiem po co ) są wprowadzone mundurki, ale Piątek jest dniem, gdzie mundurek nie obowiązuje. Nałożyłem koszulkę Ganja Mafia, czarna i są na niej liście Marihuany. Nikomu nie przeszkadzało tylko dla nauczyciela, który automatycznie mnie zdyskryminował, i doprowadził do tego, że musiałem opuścić budynek szkoły przed zakończeniem wszystkich lekcji. TO nie jest pierwszy raz. Moje pytanie brzmi, czy to jest zgodne z prawem polskim ( szczególnie Konstytucja i Prawa Dziecka oraz Człowieka). Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Ale jak doprowadził?

WITAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE

Czy zapis w STATUCIE SZKOŁY zabraniający korzystania z telefonu kom. przez ucznia również w czasie PRZERWY jest zgodny z prawem?

Jeśli jest niezgodny, to w jaki SKUTECZNY sposób można wyegzekwować zmianę w statucie?

Proszę o "klarowne" odpowiedzi

Statut tej szkoły w tym punkcie faktycznie jest zapisany niefortunnie. Zakaz używania telefonu na lekcji nie jest jednoznaczny z prawem (aby ominąć wszelkie rozważania użyję stwierdzenia) uniemożliwienie korzystania z telefonu uczniowi, będącego było nie jego własnością. Nikt przecież w np. muzeum nie zabiera komuś aparatu fotograficznego za to, że ten fotografował pomimo zakazu. I tu jest moim zdaniem sedno sprawy. Statut, skoro zakłada zakaz, powinien również określić sankcje za złamanie zakazu ( a dyrektor szkoły zarządzeniem tryb postępowania w takich przypadkach- jeżeli biedny nauczyciel nie wie co ma zrobić) którą zdecydowanie nie może być zabranie komuś nawet krótkotrwale w celu przekazania) jego własności.
Założyciel postu ma częściowo rację. Może ten statut niekoniecznie jest niezgodny z prawem, ale zdecydowanie nauczylele zachowują się dość głupio zasłaniając się statutem

Ostatnia edycja:
To jest jak regulamin w pracy spisujesz umowę i musisz jej przestrzegać mimo że może być niezgodna z prawem.
Osoba która szuka pomocy czy można zabrać telefon czy też nie Jest chyba osobą uzależnioną.Odpowiedz mi uczenszkolysredniej po co Ci to ? Jeżeli zabierają Ci telefon albo go nie użwaj albo nie chodź do szkoły bo w każdej nie wolno używać telefonu.

Powrót