Statut szkoły

• Autor wątku Autor wątku gimbaza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gimbaza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, ostatnio w szkole (po nicku wiadomo gimnazjum) spotkała mnie ciekawa sytuacja. Przytuliłem dziewczynę, kiedy nauczycielka pamiętająca pewnie czasy wynalezienia koła, zwróciła mi uwagę, że mogę dostać uwagę za "nieodpowiednie zachowanie w szkole". Zdenerwowałem się, bo gdy się zmieniła z inną panią nagadała jej pewnie, bo tamta do tej pory nic nie zwracała uwagi, a teraz powtórzyła słowo w słowo to samo... Spojrzałem to statutu i jest tak :
"Ocenę klasyfikacyjną zachowania ustala się na podstawie tabeli punktów dodatnich i ujemnych za zachowania uczniów (załącznik 1), które wpisuje się w zeszycie wychowawczym, a na koniec okresu przenosi się liczbę punktów dodatnich i ujemnych do dziennika lekcyjnego. Punktacja uwzględniająca kryteria:
1) stopień spełniania obowiązku szkolnego,
2) zachowanie ucznia na lekcjach,
3) funkcjonowanie ucznia w środowisku szkolnym,
4) respektowanie zasad współżycia społecznego i ogólnie przyjętych norm etycznych,

5) stosunek do podejmowanych przez szkołę działań i środków wychowawczych,
6) zaangażowanie w realizacji projektu edukacyjnego."
Uważam, że "to zachowanie" podlega pod punkt 3 lub 4.
A kara za "niewłaściwe zachowanie w szkole podczas przerw" wynosi -5 punktów. Tutaj moje zapytanie... Czy za to naprawdę mogę dostać punkty ujemne? Jedyny plus, że od 28 koniec szkoły i liceum, więc jakoś się nie przejmuję, ale sytuacja mnie zdziwła.

Wyjaśnij to z wychowawcą, nie ma tu problemu prawnego.

gimbaza napisał:
Witam, ostatnio w szkole (po nicku wiadomo gimnazjum) spotkała mnie ciekawa sytuacja. Przytuliłem dziewczynę, kiedy nauczycielka pamiętająca pewnie czasy wynalezienia koła, zwróciła mi uwagę, że mogę dostać uwagę za "nieodpowiednie zachowanie w szkole". (..).

Zwróciła Ci uwagę nie zabrała żadnych punktów itd. A co do faktycznie zasadności tej uwagi, to porozmawiaj na godzinie wychowawczej z nauczycielem (nauczycielką) na forum klasowym albo podejdź do niej osobiście i zapytaj. Nie mam pojęcia dlaczego można i dlaczego nie można się przytulać do koleżanki ... rozumiem do kolegi, że mogła by mieć uwagi jakbyś się przytulał. ;-)
Jakie teraz są problemy w tych szkołach :/ -

/ Boże patrzysz na to wszystko i nie grzmisz ... i nie reagujesz ...

Przytul nauczycielkę, może to tak z zazdrości :P

Powrót