Stawienie do sądu mimo odrzucenia spadku

• Autor wątku Autor wątku TheSevo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TheSevo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Cześć, nie wiem do końca czy dobry dział, czy może powinno być to prawo spadkowe, jak błędnie wybrałem to proszę o przeniesienie.
Dostałem dziś wezwanie do sądu cywilnego na rozprawę w sprawie nabycia spadku. Chodzi o jakąś pożyczkę, która zaciągnął zmarły już dziadek. Wezwanie dostał też mój ojciec i babcia (żona dziadka). Ojciec mój też już nie żyje (przyjąłem jego spadek), następnie zmarł dziadek (odrzuciłem spadek), następnie zmarła babcia (odrzuciłem spadek). Oba odrzucenia spadku zostały sporządzone u notariusza i jak dobrze rozumiem, to nie jestem nikomu winien żadnej spłaty długów. Dzwoniłem do sądu, wyjaśniałem Pani, ale stawiennictwo jest obowiązkowe, więc przyjść muszę i tak. Proszę o informację, czy mimo tego że spadek odrzuciłem, może coś na mnie ciążyć? Jeśli coś jest nie jasne, to postaram się bardziej wytłumaczyć. Oczywiście w sądzie przedstawię dokumenty od notariusza, ale wydaje mi się to bardzo dziwne, bo takie wezwanie chyba powinno być werfykiowane pod względem odrzucenia spadku. Teraz mam obawy co do mojej czystości w długach.

Do sądu powinien spadku powinno zostać przez notariusza wysłane oświadczenie o odrzuceniu spadku więc wiedzę na temat odrzucenia spadku sąd posiada z urzędu. Być może jednak dziedziczy Pan dług dziadka ponieważ jak rozumiem najpierw zmarł pana dziadek a potem pana ojciec. Choć to mało prawdopodobne to być może pana ojciec nie odrzucił ważnie spadku po swoim ojcu. W ten sposób dziedzicząc swoim ojcu mógł Pan odziedziczyć także dług pana dziadka jaki przeszedł na pana ojca jako spadkobiercę.

Najpierw zmarł ojciec (przyjalem spadek), później dziadek (odrzucilem spadek). Stąd nie rozumiem czemu muszę chodzić na rozprawę, skoro wszystkie te informacje powinny w sądzie być.

Na pewno dostałeś wezwanie, czy zawiadomienie?

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Wezwanie, duże, wytłuszczone na środku strony. Dziwna sprawa tym bardziej że przyszło takie samo do mojej zmarłej babci (zmarła dwa lata po dziadku). Listonosz przyniósł w tym samym czasie, nie odebrałem, no ale zakładam że w tej samej sprawie, inaczej byłby to całkowicie dziwny zbieg okoliczności.

Trza więc jechać, żeby nie być czymś zaskoczonym...

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót