stawiennictwo na posiedzeniach i rozprawach

• Autor wątku Autor wątku marika78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marika78

Użytkownik
Odpowiedzi
73
Chodzi mi o sprawy z zakresu prawa rodzinnego tj. alimenty, ograniczenie władzy rodzicielskiej i ustalenie kontaktów.

Czy stawiennictwo na takich sprawach jest obowiązkowe dla obu stron niezależnie kto jest powodem a kto pozwanym przyjmując, że obie strony występują bez adwokata.

Kręcę się po sądach od kilku lat, ciągle borykając się z nowymi pomysłami mojego ex. Nie opuściłam żadnej sprawy ale mam już tego dość. Wszystko tak długo się ciągnie bo on się nie stawia chodź sam występuje z wnioskami.

A to nie odbiera wezwania a to nie przyszedł zwrot z poczty itd. itd. i tak co miesiąc :x

Czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest dokładnie z tymi terminami??

Czy nie mogę czegoś z tym zrobić np wnioskować o ukarania albo coś?? :(

Stawiennictwo na sprawach jest uzależnione od tego kto jest stroną pozywającą (powód) a kto pozwaną
W jednym i drugim przypadku - moim zdaniem - żadna ze stron nie musi być na rozprawie, jeśli powód usprawiedliwi swoją nieobecność i wnioskuje o rozpoznanie bez jego udziału lub jeśli nie stawi sie pozwany a powód wnioskuje o rozpoznanie bez jego (pozwanego) udziału.
Tak bym to widział.
PS
Jeśli on tak sobie pogrywa, to nie stawiałbym się na następne rozprawy, chyba że w wezwaniu stawiennictwo jest obowiązkowe.

No właśnie ja mam zawsze na wezwaniu "stawiennictwo obowiązkowe" gdzie on jest powodem tj. sprawa o kontakty i o przywrócenie władzy rodzicielskiej.
Nigdy nie wnioskował o rozpoznanie sprawy pod jego nieobecność.

A czy ja na sprawie o alimenty jako powód mogę wnioskować o przeprowadzenie rozprawy nawet pod jego nieobecność. Nie musi być pierw tak, że on się raz czy dwa razy nie stawi przyjdzie zwrotka z poczty , że nie odebrał wezwania??

Proszę mi pomoc!!

No więc jak jest z tym stawiennictwem??

kolejny tydzień rozpraw na które on się nie stawił, a Sędzia znów tłumaczył, że nie przyszła zwrotka z poczty. Nigdy nie przychodzi zwrotka czy wezwanie jest wyslane 2 tygodnie przed sprawą czy też miesiąc!!

Przecież to jest śmiech na sali :x

Czy można wnioskować na sprawie aby się odbyła bez powoda?

Powrót