Staż 2014

• Autor wątku Autor wątku Vego_Remas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vego_Remas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich, w marcu byłem w urzędzie pracy pytać się o staż i ku mojemu zdziwieniu usłyszałem, że od tego roku staż nie przysługuje studentom zaocznym (studiuję zaocznie), czy to prawda ? czy mi kit wciśnięto w celu abym dał sobie spokój ? Ogólnie jeszcze Pani z urzędu mi powiedziała, że mam przyjść 10 kwietnia bo wtedy będzie jakaś inna opcja na staż, z czegoś innego, nie wiem dokladnie jak to sie nazywa, ale szanse niby małe..
Tak więc jak to jest ze stażami w tym roku, przysługują studentom zaocznym ? Dodam, że mam 20 lat :) Proszę o pomoc

Vego_Remas napisał:
w marcu byłem w urzędzie pracy pytać się o staż i ku mojemu zdziwieniu usłyszałem, że od tego roku staż nie przysługuje studentom zaocznym (studiuję zaocznie), czy to prawda ?
Na staż kieruje UP, więc tam należy pytać. Jaki to był staż tzn. z jakich środków? Unijnych?

to nie był unijny, być może 10 kwietnia mi zaoferuje unijny, jutro zoabczę co mi powie, a unijny czym się różni od tego nieunijnego ?

Vego_Remas napisał:
a unijny czym się różni od tego nieunijnego ?
Źródłem finansowania stypendium i bardziej zawężoną grupą osób bezrobotnych, które z takiego stażu mogą skorzystać.
Nie sądzę, aby ktoś na forum udzielił ci odpowiedzi dlaczego twój PUP tak cię poinformował. Nie znamy projektów, które realizuje twój PUP, więc też nie wiemy skąd taka informacja się pojawiła.
Jedno jest pewne: przepisy powszechne nie zakazują kierowania na staż bezrobotnych studentów studiów niestacjonarnych jeśli spełniają oni kryteria określone w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, jutro sobie pogadam z nimi...

Po prostu poproś o wytłumaczenie z czego to wynika.

Powrót