staż a chorobowe

• Autor wątku Autor wątku anetazym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anetazym

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
od 1 grudnia zaczęłam staż. Mam problemy z kręgosłupem, okazało się, że 8 godzin siedzenia za biurkiem mnie wykańcza. Zgłosiłam to szefowi, poszłam wczoraj do lekarza. Dostałam zwolnienie lekarskie do 16 grudnia (piątek), wizytę u specjalisty mam 22 grudnia. Byłam dzisiaj u szefa, wszystko przedstawiłam i powiedziałam, że od poniedziałku (19-go grudnia) do czwartku (22-go grudnia) przyjdę do pracy. Usłyszałam, że mam sobie załatwić na te cztery dni zwolnienie, bo zgłosił już do urzędu, że chce nową pracownicę. Nie wiem, jak to rozgryźć, bo nie mam możliwości załatwienia sobie chorobowego, a poza tym chciałam wrócić na ten staż po serii rehabilitacji, która jest niezbędna do mojego prawidłowego funkcjonowania. Czyli mam już pożegnać się z tym stażem? Co zrobić skoro nie mam jak załatwić sobie na te kilka dni L4, a szef powiedział, że przychodzić nie mam, bo będzie już miał kogoś innego? Czy jeżeli leczenie okaże się dłuższe, to ja nadal będę ubezpieczona z urzędu pracy?

Na prośbę szefa nie może sobie Pani "załatwić" choroby. To, że pracodawca wystąpił do PUP o kolejną osobę nie przesądza, że ją dostanie. 7-dniowa choroba stażysty, którego PUP skierował na staż, to jeszcze nie powód, żeby go wymienić.

W tej sytuacji zalecam skonsultować sprawę z urzędnikami z PUP... Za dużo tu niewiadomych albo "gdybania", żebyśmy mogli na forum jasno się wypowiedzieć.

Powrót