Staż a ciąża

• Autor wątku Autor wątku Marzena195
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marzena195

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Obecnie jestem na stażu z UP. Umowę mam do 29 lutego. Pracodawca zadeklarował zatrudnienie po stażu na umowę zlecenie od 1 do 31 marca. Jestem w 7 miesiącu ciąży. W internecie spotkałam się z informacją że aby otrzymać urlop i zasiłek macierzyński muszę mieć przepracowane 30 dni i odprowadzone składki ubezpieczenia chorobowego. Chciałabym dowiedzieć się ile z tego jest prawdą i czy w czasie umowy zlecenia mogę iść na zwolnienie lekarskie oraz jak moze to dalej wyglądać. Proszę o szybką odpowiedź.

Ostatnia edycja:
a co ze sprawą zwolnienia w czasie umowy zlecenie? Czy będę miała zapłacone za cały miesiąc czy dni zwolnienia będą odliczone?

Bez opłacania dobrowonej składki na chorobowe zwolnienie nie będzie płatne.

Agnieszka3M napisał:
i dopiero po 90 dniach

Czyli nawet jeżeli miałabym w marcu opłaconą składkę chorobową to w przypadku zwolnienia nie będę miała za nie płacone?

Tzw. Płatne chorobowe będzie w maju.

Termin porodu przypada na początek maja, zamierzam pracować do kiedy tylko będę w stanie. Czy prawdą jest że pracodawca nie może zwolnić kobiety po trzecim miesiącu ciąży tylko umowa musi zostać przedłużona do dnia porodu?

owszem (są wyjątki) ale pracodawca w rozumieniu kodeksu pracy a Ty pisałaś o zleceniu

Czyli mam rozumieć że zlecenia to nie dotyczy?

tak, przedłużają się umowy o pracę i to nie wszystkie

Pracodawca polecił mi abym przed końcem marca (w tym umowy zlecenia) poszła na zwolnienie lekarskie lub wcześniejszy urlop macierzynski, czy w tych przypadkach umowa zostanie przyciągnięta do dnia porodu?

A jak by to wyglądało gdybym dostała umowę o pracę?

Agnieszka3M napisał:
i dopiero po 90 dniach

Na pewno po 90 dniach? W ustawie 90 dni podane jest tylko przy zasiłku chorobowym, przy zasiłku macierzyńskim nie ma o tym mowy.

Marzena pytała właśnie o zasiłek chorobowy, do macierzyńskiego nie miałaby prawa przy umowie zlecenia na miesiąc

Marzena195 napisał:
a co ze sprawą zwolnienia w czasie umowy zlecenie? Czy będę miała zapłacone za cały miesiąc czy dni zwolnienia będą odliczone?

Powrót